Παράθυρο ελπίδας ύστερα από έξι μήνες

Παράθυρο ελπίδας ύστερα από έξι μήνες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη το πρωί και ενώ οι Τούρκοι αξιωματικοί περίμεναν να μάθουν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για το εάν θα παρέμεναν υπό κράτηση ή όχι, ένας από τους οκτώ ετοιμάστηκε και περίμενε υπομονετικά δύο αστυνομικούς. Οταν ήρθαν, τον πήραν και μπήκαν μαζί σε ένα περιπολικό. Η διαδρομή τους κράτησε περίπου 30΄. Εκείνος κοιτούσε συνεχώς έξω από το παράθυρο. Στα προηγούμενα δικαστήρια, τους είχαν μεταφέρει με κλούβες χωρίς παράθυρα, οπότε τώρα είχε την ευκαιρία να δει «τον έξω κόσμο». Εδώ και έξι μήνες βρίσκεται φυλακισμένος με τους επτά συγκρατούμενούς του στο αστυνομικό τμήμα στις Αχαρνές.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, έφτασε στην υπηρεσία ασύλου όπου θα συνεζητείτο σε δεύτερο βαθμό η αίτησή του, καθώς σε πρώτο βαθμό είχε απορριφθεί, όπως και άλλων τεσσάρων αξιωματικών. Για δύο είχε διακοπεί η διαδικασία ενώ ο τελευταίος περιμένει ακόμα την ανακοίνωση της απόφασης σε πρώτο βαθμό. Και οι οκτώ βέβαια έχουν τα ίδια επιχειρήματα για το άσυλο. Συνοδευόμενος από πέντε δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εξιστόρησε σε τρεις δικαστές, με κάθε λεπτομέρεια, τα γεγονότα της βραδιάς που άλλαξε μια για πάντα τη ζωή του. Τον ρώτησαν για την ιδεολογία του, για το θρήσκευμά του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Μίλησε για την εκπαίδευσή του στην Αμερική, για τις νατοϊκές αποστολές στο εξωτερικό, για τον «δυτικό τρόπο» σκέψης και ζωής. Για τους δύο γιους του αλλά και το μωρό που περιμένει μέσα στον επόμενο μήνα.

Η διαδικασία ασύλου ξεκίνησε και για τους οκτώ επίσημα στις 19 Ιουλίου. Ουσιαστικά όμως είχε ξεκινήσει όταν ήταν ακόμα εν πτήσει το πρωί της 16ης Ιουλίου. «Μay day, may day. Χρειαζόμαστε προστασία», είχαν πει, εκπέμποντας σήμα συναγερμού. Πήραν άδεια και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ηταν άυπνοι και ταλαιπωρημένοι. Τις πρώτες ώρες στην Ελλάδα ένιωσαν πως ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί μια λύση. Το απόγευμα όμως μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια στις Φέρες και εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια.

Την περασμένη Τετάρτη, στην υπηρεσία ασύλου το κλίμα ήταν φιλικό. Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο νεαρός Τούρκος αξιωματικός είχε μια ελπίδα πως το δικαστήριο θα είχε αποφασίσει να αφεθούν ελεύθεροι και πως οι αστυνομικοί θα τον γύριζαν στα κρατητήρια απλώς για να πακετάρει. Τα νέα όμως δεν ήταν καλά. Τον ενημέρωσαν πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου θα έπρεπε να παραμείνει υπό κράτηση.  «Είναι  για  την ασφάλειά σας», τον καθησύχασαν και του ανακοίνωσαν πως η απόφαση θα βγει πολύ σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή