«Οχι» ΚΕΔΕ στην απλή αναλογική

«Οχι» ΚΕΔΕ στην απλή αναλογική

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή παραμένει η θέση της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να θεσμοθετήσει την απλή αναλογική παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ αποχώρησαν από τις επιτροπές για τις δρομολογούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» αντιδρώντας στην απλή αναλογική, ενώ τον Δεκέμβριο η Ενωση είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο αρνιόταν να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών αρχικά είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι το θέμα του εκλογικού νόμου δεν θα συζητηθεί μαζί με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με δηλώσεις του άνοιξε και πάλι στο θέμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα πορίσματα από τις επιτροπές για τις αλλαγές του «Καλλικράτη» (σ.σ. από τις οποίες η ΚΕΔΕ αποχώρησε) θα αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της χρονιάς να συνταχθεί σχετική νομοθεσία «με σκοπό τη διαμόρφωση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου αυτό είναι δυνατό». Τόνισε ότι οι αλλαγές που θα έρθουν για ψήφιση μαζί με το εκλογικό σύστημα «θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση».

Είναι σαφής προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου δεν έχει μεγάλη δύναμη, εκτιμούν στελέχη της ΚΕΔΕ, εξηγώντας ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές απλώς θα φέρει χάος σε δήμους και περιφέρειες. Καμία απόφαση δεν θα μπορεί να ληφθεί εάν ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, επισημαίνουν. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας) Κωνσταντίνος Αγοραστός τονίζει ότι, εφόσον εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, «οι ολιγάρχες θα μπορούν με μικρές χορηγίες να ελέγχουν εύθραυστες και συγκυριακές πλειοψηφίες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή