Ζυμώσεις με φόντο τη «μάχη» για τα τελωνεία

Ζυμώσεις με φόντο τη «μάχη» για τα τελωνεία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για σήμερα στις 12, συνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ των αγροτών. Εχει προηγηθεί ένα έντονο Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο δυνάμεις από το μπλόκο της Νίκαιας μετέβησαν την Κυριακή με τρακτέρ και Ι.Χ. στην κοιλάδα των Τεμπών, αποκλείοντας την κυκλοφορία για δύο ώρες. Ταυτόχρονα, στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν τρεις φορές μέσα σε πέντε μέρες τρακτέρ: την Πέμπτη διαδήλωσαν οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων, το Σάββατο στον Λευκό Πύργο παρατάχθηκαν αγροτικά οχήματα από τα μπλόκα των Μαλγάρων και της Κουλούρας και χθες το μεσημέρι έδωσαν ραντεβού στο Διοικητήριο αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να επιδώσουν νέα επιστολή στην υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τους αγρότες είναι να βρεθεί μια κοινή γλώσσα συνεννόησης κατά τη σημερινή σύσκεψη, όπου έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των «τάσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτεργάτες της Νίκαιας προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αλλωστε, «μαίνεται» η μάχη για τα τελωνεία. Οι αγρότες εξακολουθούν να κρατούν κλειστό το τελωνείο των Ευζώνων από τις 30/1, ενώ προχωρούν και σε αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και απειλούν να αποκλείσουν και το τελωνείο της Δοϊράνης, που αποτελεί τη μοναδική ελεύθερη δίοδο για την ΠΓΔΜ. Σε δίωρο αποκλεισμό τουλάχιστον της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, προχωρούν οι αγρότες του Προμαχώνα, που δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στον συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας θα προχωρήσουν την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, έκκληση προς τους αγρότες να διεκδικήσουν «με τρόπους που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων» απευθύνει το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Ο κορεσμός της αποθηκευτικής ικανότητας του λιμανιού Θεσσαλονίκης εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, «μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή προορισμού πλοίων […], με οδυνηρές συνέπειες για την αξιοπιστία του λιμανιού της πόλης και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς στα μέσα Μαρτίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του λιμανιού».

Ταυτόχρονα, τα μπλόκα ανά τη χώρα παραμένουν. Ο κόμβος της Νίκαιας ενισχύεται, ενώ συνεχίζονται τα μπλόκα στα Μάλγαρα, στο Δερβένι, στην Κουλούρα Ημαθίας, στα «Πράσινα Φανάρια» (αεροδρόμιο «Μακεδονία»), Καλονέρι Βοΐου Κοζάνης, στον κόμβο Μανιακίου, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα, στην Αχαΐα και στην Ηλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή