Μειωμένη αναμένεται η συμμετοχή στο συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ

Μειωμένη αναμένεται η συμμετοχή στο συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη ηγεσίας εισέρχονται οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών της χώρας, καθώς το συνέδριο της ομοσπονδίας τους ΠΟΣΔΕΠ έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 17 με 19 Φεβρουαρίου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το βασικό διακύβευμα του συνεδρίου θεωρείται η εκλογή προεδρείου, καθώς την τελευταία διετία η εκτελεστική γραμματεία παραμένει χωρίς επικεφαλής. Το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα κληθεί να δώσει και το στίγμα της ομοσπονδίας –μέσω του πολιτικού πλαισίου που θα υπερψηφιστεί–- ενόψει των προωθούμενων από το υπουργείο Παιδείας αλλαγών στα ΑΕΙ.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις εκλογές στους ανά ίδρυμα συλλόγους πανεπιστημιακών κάνουν λόγο για μείωση της συμμετοχής 10% με 15% σε σχέση με το 2015 – γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των συνέδρων, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τη συμμετοχή. Για κάθε 20 πανεπιστημιακούς που ψηφίζουν στις εκλογές του συλλόγου τους, αντιστοιχεί ένας σύνεδρος. Στο προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ το 2015 εξελέγησαν και ψήφισαν για την εκλογή ηγεσίας 205 σύνεδροι.

Και φέτος στις εκλογές θα λάβουν μέρος οι παρατάξεις Συνεργασία Πανεπιστημιακών (αποτελείται από την παράταξη ΑΣΚΕΥ και ανεξάρτητους), Συσπείρωση, ΚΙΠΑΝ, ΔΗΠΑΚ, Δίκτυο, Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία και ΑΡΜΕ. Στο προηγούμενο συνέδριο υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα δράσης που υποστηρίχθηκε από την Συνεργασία Πανεπιστημιακών, την ΚΙΠΑΝ (μέλη της φέρονται να κινούνται κυρίως στο φάσμα του κέντρου, από τις παρυφές της Δεξιάς έως της Αριστεράς), την ΑΡΜΕ (πρόσκειται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα ιδρυτικά της στελέχη ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ) και την Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία (κεντρώοι). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβε 90 ψήφους, έναντι των 56 ψήφων που έλαβε το πρόγραμμα δράσης της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων, που προέκυψε από σύμπραξη της Συσπείρωσης (ΣΥΡΙΖΑ) και του Δικτύου (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά). Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) έλαβε 14 ψήφους. Ωστόσο, δεν υπήρξε πλειοψηφική συμφωνία για την ανάδειξη προέδρου μεταξύ των παρατάξεων που ψήφισαν το πρόγραμμα δράσης, και έτσι η ΠΟΣΔΕΠ έμεινε ακέφαλη.

Αρα, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» οι επικεφαλής της Συνεργασίας Στάθης Ευσταθόπουλος και της Συσπείρωσης Δημόκριτος Τσουκάτος, κρίσιμα ερωτήματα είναι ποιο πρόγραμμα δράσης θα υπερψηφιστεί και εάν θα προκύψει πλειοψηφία για το προεδρείο, για το οποίο απαιτείται ευρύτερη συναίνεση. Οπως λέει ο κ. Ευσταθόπουλος, «η αδυναμία εκλογής προεδρείου 2015, παρότι υπήρξε συμφωνία επί πολιτικού πλαισίου, πρέπει να προβληματίσει τους πανεπιστημιακούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή