ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρειος Πάγος: Ηχηρό «όχι» σε Θάνου για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Αρειος Πάγος: Ηχηρό «όχι» σε Θάνου για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Σε αποδοκιμασία της θέσεως της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, που είχε θέσει προς κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το θέμα της άμεσης παράτασης των ορίων ηλικίας των δικαστών, εξελίχθηκε και η Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου η οποία έκρινε κατά πλειοψηφία 40 ψήφων υπέρ και 25 κατά, ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Ομως σημαντικό είναι το γεγονός ότι και οι 25 ανώτατοι δικαστικοί που μειοψήφησαν, έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι για τώρα, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της Προέδρου προς την Ολομέλεια, καθώς τελικά μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, τελικώς το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια ήταν το εξής.

«Διαπιστώνετε  γενικώς ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών;» Σε αυτό το ερώτημα οι ανώτατοι δικαστικοί τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους, δίδοντας 40 ψήφους υπέρ της θέσεως ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν, ότι υπάρχει ανάγκη  να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν για το τώρα, όπως είχε ζητήσει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Αποδοκιμασία όμως εισέπραξε η θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και από την Ολομέλεια των Εισαγγελέων, όπου ομόφωνα ψήφισαν άπαντες – και οι δώδεκα που μετείχαν συμπεριλαμβανομένης και της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου – ότι μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών.

Η αποδοκιμασία της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου και από τις δύο Ολομέλειες του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς η θέση της δεν συγκέντρωσε ούτε μία ψήφο, πρότεινε τώρα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας, (ανάγκη άμεσης εναρμόνισης, όπως ανέφερε στο ερώτημα της προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) θέτει πλέον θέματα σχετιζόμενα με το κύρος της και τη δυνατότητά της να αποτελεί συνθετικό στοιχείο μέσα στη Δικαιοσύνη.

Πάντως, πληροφορίες μέσα από την Ολομέλεια κάνουν λόγο για κλίμα έντασης μεταξύ αρεοπαγιτών και της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Το θέμα της αυξήσεως των ορίων ηλικίας που τέθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό και νομικό κόσμο αλλά και στον πολιτικό κόσμο, λόγω της ρητής συνταγματικής διατάξεως που απαγορεύει την παραμονή των δικαστικών στην υπηρεσία τους μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής είχε δημόσια δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών, με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Κατά της θέσεως που είχε δημόσια λάβει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχαν ταχθεί δικαστικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και οι ενώσεις των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικηγορικοί σύλλογοι και 14 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου της χώρας