ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταλήψεις τώρα και από ενστόλους

katalipseis-tora-kai-apo-enstoloys-2174362

Επιδόσεις που θα ζήλευαν σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές άλλων επαγγελματικών κλάδων κατέγραψαν, χθες, στο κέντρο της Αθήνας 1.000 εποχικοί πυροσβέστες πενταετούς θητείας και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Οι πρώτοι, έπειτα από περιοδεία σε κυβερνητικά κτίρια και το Μέγαρο Μαξίμου, «εκστράτευσαν» κατά του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνοντας την είσοδό του «γυαλιά καρφιά». Αίτημά τους η μονιμοποίησή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου βάσει του οποίου προσελήφθησαν, ή αλλιώς η παράταση των συμβάσεών τους. Οι δεύτεροι στήθηκαν έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ζητώντας συνάντηση μαζί του και απειλώντας να «κατασκηνώσουν» στο σημείο επ’ αόριστον. Στη δική τους περίπτωση ζητούμενο είναι η εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ που ορίζει την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012.

Η κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών ξεκίνησε στις 10 το πρωί, χθες, από την πλατεία Συντάγματος. Περίπου 1.000 άτομα πραγματοποίησαν ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος 3938/2012. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οδό Πανεπιστημίου και στις 13.30 οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στην οδό Μουρούζη. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την Ηρώδου Αττικού και στη 13.40 μια επιτροπή τους έγινε δεκτή από αξιωματούχους του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο κύριος όγκος των διαμαρτυρόμενων πυροσβεστών, περίπου 600-800 άτομα, παρέμεινε στον φραγμό της Αστυνομίας στη συμβολή με τη Βασ. Σοφίας.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα και ενώ οι εκπρόσωποι των εποχικών πυροσβεστών δεν είχαν πάρει τις διαβεβαιώσεις που επιθυμούσαν, οι διαδηλωτές, περίπου 800 στον αριθμό, πήγαν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητώντας να συναντήσουν την αρμόδια υπουργό Ολγα Γεροβασίλη. Ενώ η συνάντηση αντιπροσωπείας τους με την υπουργό ήταν σε εξέλιξη, μέρος των διαδηλωτών στη θέα μιας διμοιρίας των ΜΑΤ, που στο μεταξύ είχε πάρει εντολή να αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου, εξαγριώθηκε. Σήκωσαν τα ρολά ασφαλείας στην πρόσοψη του κτιρίου και εισέβαλαν στο εσωτερικό σπάζοντας την τζαμαρία. Η αντιπροσωπεία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των διαδικασιών μονιμοποίησής τους, ενώ η υπουργός παρέπεμψε σε διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται ως εποχικοί μέχρι τη μονιμοποίησή τους.

Νωρίτερα, μια ιδιότυπη επίδειξη αποφασιστικότητας πραγματοποίησαν στους διαδρόμους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι πέντε πρόεδροι των ομοσπονδιών Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής. Πήγαν νωρίς το μεσημέρι στο ΓΛΚ ζητώντας να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος, ωστόσο, εκείνη την ώρα απουσίαζε. Οι συνδικαλιστές παρέμειναν έξω από το γραφείο του δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου γίνονταν δεκτοί από τον αναπληρωτή υπουργό. Τελικά, συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του, η οποία ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει επαναφορά των μισθών στα προ 2012 επίπεδα. Εντός περίπου δύο μηνών, διευκρίνισε, θα εφαρμοστούν τα λεγόμενα «ειδικά» μισθολόγια που –σύμφωνα με τους συνδικαλιστές– συνεπάγονται νέες περικοπές στους μισθούς τους. Κατόπιν αυτού η αντιπροσωπεία αποχώρησε. Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την 22α Φεβρουαρίου, οπότε προγραμματίζεται πανελλήνια, ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Εις επίρρωσιν του τεταμένου κλίματος, 15 αντιεξουσιαστές από τη «συνέλευση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων του κολαστηρίου» πραγματοποίησε κατάληψη στο υπουργείο Υγείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.