«Όπισθεν ολοταχώς» από την υπουργό Πολιτισμού για τη Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

«Όπισθεν ολοταχώς» από την υπουργό Πολιτισμού για τη Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όπισθεν ολοταχώς» από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετά τις έντονες αντιδράσεις αποσύρει από το Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και άλλες διατάξεις», τη διάταξη που ουσιαστικά «χάριζε» τη Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νωρίτερα, οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στην Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ το γεγονός της «εν κρυπτώ και παραβύστω» επιχειρούμενης εκχώρησης περιουσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α και συγκεκριμένα της Συλλογής Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων του «Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται  στην παράγραφο 15 του άρθρου 19 στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και άλλες διατάξεις», η Συλλογή Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη εκχωρείται κατά πλήρη κυριότητα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. είμαστε απολύτως αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια που συρρικνώνει το ΥΠ.ΠΟ.Α. του αποσπά περιουσιακά στοιχεία, μειώνει το έργο του, και θέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους σ’ αυτό.

Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη εκχώρηση και απαιτούμε να αφαιρεθεί αμέσως το συγκεκριμένο άρθρο από το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε πως δεν ισχύει η πληροφορία που μας μεταφέρθηκε, σύμφωνα με την οποία, ο Υπουργός Παιδείας,  Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στην επιτροπή της Βουλής καταφέρθηκε εναντίον  συναδέλφων αρχαιοφυλάκων που εργάζονται στο Μ.Ε.Λ.Τ., ότι δήθεν δεν δέχονται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τον κ. Γαβρόβλου ότι οι συνάδελφοι έχουν αποδείξει πως εκτελούν τα καθήκοντά τους με πλήρη υπευθυνότητα και συνέπεια, τηρώντας πάντα τους κανόνες της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης με μοναδικό γνώμονα της διασφάλιση του πολιτιστικού αγαθού που έχουν ταχθεί να προστατεύουν και να προασπίζουν.

Τέλος, δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η επιλογή της εκχώρησης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει σχέση με την παρουσία ως διευθυντή στον Τμήμα Εθνομουσικολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του κ. Λάμπρου Λιάβα επί χρόνια προέδρου του «Μουσείου   Ελληνικών  Λαϊκών  Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή