Το «νησί του ταξιδιώτη» στους Αμπελοκήπους

Το «νησί του ταξιδιώτη» στους Αμπελοκήπους

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ονοματοδοσία του χώρου παραπέμπει στην αγάπη τους για τον Μπέργκμαν: οι δίδυμες αδελφές, Λήδα και Αλεξάνδρα Διαλυνά, αποφάσισαν να βαφτίσουν το νέο τους εγχείρημα, έναν χώρο σεμιναρίων για παιδιά και ενηλίκους, «Faro». Το Faro είναι ένα νησάκι 113 τ. χλμ. της Βαλτικής, νοτιοανατολικά της Σουηδίας, όπου έζησε και πέθανε ο σκηνοθέτης έχοντας γυρίσει κάποιες από τις γνωστότερες ταινίες του εκεί. Το φυσικό τοπίο του είναι υποβλητικό και οι άνθρωποι ζουν ήρεμα χωρίς να έχουν ανάγκη από την προηγμένη τεχνολογία.

«Το όνομα μάλλον σημαίνει το νησί προς το οποίο ταξιδεύεις ή το νησί του ταξιδιώτη. Ο χώρος μας, που καταλαμβάνει 113 τ.μ. σε ένα ισόγειο στους Αμπελοκήπους, φιλοδοξούμε να γίνει μια νησίδα δημιουργίας και ανάσας από την έντονη ροή της καθημερινότητας», λέει η Aλεξάνδρα, που μιλάει στην «Κ».

Στα 33 τους χρόνια οι δύο αδελφές έκαναν ένα τολμηρό βήμα εξόδου από τον φόβο της κρίσης και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι πέρα για πέρα θετική. Με γερές σπουδές στο εξωτερικό και με εφόδιο το πείσμα και τον κοσμοπολιτισμό, επέστρεψαν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη πραγματικότητα της εργασιακής αποκατάστασης. Επειτα από κάποιες απόπειρες να βρουν σταθερή δουλειά, αποφάσισαν να κάνουν κάτι καινούργιο, στο οποίο καθοδηγήθηκαν από τα ενδιαφέροντα και την πείρα τους στον χώρο του πολιτισμού.

Η Αλεξάνδρα σπούδασε Θεατρολογία και Υποκριτική στην Αθήνα. Υστερα πήγε στη Βρετανία για μεταπτυχιακά στο τμήμα Ανθρωπολογίας του University College London (UCL), κατεύθυνση της Οπτικής Ανθρωπολογίας (Visual Culture) που αφορά τα ντοκιμαντέρ. Μετά ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ «Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός». Η Λήδα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο Institute of Archaeology του UCL στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στη Συγκριτική Τέχνη και Αρχαιολογία.

Κοινότητες

«Σκεφτήκαμε πως θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο για μια κοινότητα ανήσυχων και δημιουργικών ανθρώπων που να μην έρχονται απλώς να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα αλλά να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν παρέα μεταξύ τους. Κάτι ακόμα: στην Ελλάδα, η διά βίου μάθηση είναι κάτι ενοχοποιημένο, το ονομάζουμε κουλτουριάρικο και συχνά το φοβόμαστε. Στο εξωτερικό, είναι κάτι το συνηθισμένο, καθώς προσφέρεται από μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και άλλους φορείς. Εμείς θελήσαμε να πάμε αντίθετα στο στερεότυπο αυτό που εμποδίζει ακόμα και νέους ανθρώπους να εμβαθύνουν τη γνώση τους σε κάτι που τους αρέσει. Φτιάξαμε πρωτότυπα σεμινάρια όπως το mobile photography που μας εξοικειώνει με τη φωτογραφία μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή εκείνο που έχει τίτλο “Στο μυαλό μιας θεατρικής παράστασης”, όπου καταλαβαίνει κανείς σε βάθος τη θεατρική διαδικασία. Οι διδάσκοντες δεν είναι πάντα άνθρωποι με τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά κάποιοι που έχουν γνώση και μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν», λέει η Αλεξάνδρα Διαλυνά στην «Κ».

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν από γιόγκα μέχρι δημιουργική γραφή, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το «Συναντήσεις ακροάσεων του παλιού καιρού» με προσκεκλημένους στον παρόντα κύκλο τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Μπάμπη Στόκα, την Ειρήνη Σκυλακάκη και τον Φώτη Σιώτα.

«Εκεί, ένας καλλιτέχνης που αγαπάμε παρουσιάζει μια δισκογραφική του δουλειά, την οποία ακούμε μαζί και μετά συζητάμε, ενώ μπορεί να ερμηνεύσει και κάποια από τα κομμάτια του ζωντανά. Ο σκοπός ήταν να θυμηθούμε πώς συνδεόμασταν κάποτε με μελωδίες. Εβγαινε ένας δίσκος και ακούγαμε τα κομμάτια ξανά και ξανά, ενώ σήμερα σχεδόν τα ξεχνάμε με μια νέα επιτυχία και δεν ασχολιόμαστε με την ουσία της μουσικής».

Στα προσεχώς, θα γίνει και ένα εντατικό εργαστήριο για παραγωγή κειμένων για εκθέσεις και μουσεία. Το σημαντικότερο; Ολα αυτά είναι σε προσιτές τιμές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 100 άτομα μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

​​Faro, Εβρου 14, τηλ. 210-77.17.544.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή