ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πικραμμένος: «Υπάρχουν θεσμοί και δικαστές που αντιστέκονται»

pikrammenos-yparchoyn-thesmoi-kai-dikastes-poy-antistekontai-2174705

«Υπάρχουν θεσμοί και δικαστές που αντιστέκονται». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Παν. Πικραμμένου για τις αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου.

Αιχμηρή θέση έλαβε για το θέμα και ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτ. Ριζος, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον παραφροσύνη» τη δημόσια ανακίνηση του θέματος και τονίζοντας «ότι το εν λόγω θέμα κατέδειξε την έλλειψη ευστάθειας των θεσμών».

Αναλυτικά οι θέσεις τους σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Δικαστικών Μελετών:

«Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται, και Ελληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα». Αυτό τόνισε σε δημόσια τοποθέτησή του στην Εταιρία Δικαστικών Μελετών (μέλη της είναι μόνον ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί και εισαγγελείς) ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφερόμενος στις δύο αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου για το θέμα που ετέθη από την Πρόεδρου του ΑΠ, Βασιλική Θάνου, για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών και πέραν των 67, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πολλών ανώτατων και ανώτερων δικαστών και εισαγγελέων, το βράδυ της Πέμπτης, στα γραφεία της Εταιρείας, αιχμηρή τοποθέτηση έκανε για το θέμα και ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη  ευστάθειας των θεσμών»  ενώ πρόσθεσε «ότι το θέμα αυτό δεν διαθέτει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση» και χαρακτήρισε ως «τουλάχιστον παραφροσύνη» την ανακίνησή του δημόσια.

Ανάλογες αρνητικές και απαξιωτικές τοποθετήσεις υπήρξαν και από άλλους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εν ενεργεία και επιτίμους, ενώ στην εισήγηση του ο κ.Πικραμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική και νομολογιακή διαδρομή των συνταγματικών προβλέψεων για τα όρια ηλικίας, μνημονεύονται σωρεία αποφάσεων, κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Πικραμμένος κατέληξε λέγοντας «καθίσταται απολύτως σαφές το συμπέρασμα,  ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές».

Για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας που έχει θέσει δημόσια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, την επομένη Πέμπτη στην Εταιρεία Δικαστικών Μελετών, πρόεδρος της ο επίτιμος αρεοπαγίτης Ιω. Χαμηλοθώρης,  θα εισηγηθεί ο επί χρόνια Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειος Σκουρής για τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου.