Αιχμηρή τοποθέτηση Πικραμμένου στον απόηχο απόφασης Α.Π.

Αιχμηρή τοποθέτηση Πικραμμένου στον απόηχο απόφασης Α.Π.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικής βαρύτητας τοποθετήσεις από σημαίνοντες παράγοντες της Δικαιοσύνης με ευρεία επιρροή, μετά τις σημαντικές αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου, έγιναν στον απόηχο των εξελίξεων για το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών.

«Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται, και Ελληνες δικαστές, που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα». Αυτή ήταν η δημόσια τοποθέτηση στην Εταιρεία Δικαστικών Μελετών (μέλη της είναι μόνον ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί και εισαγγελείς) από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο, που αναφέρθηκε στις δύο αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου για το θέμα, το οποίο ετέθη από την πρόεδρου του Α.Π. Βασιλική Θάνου, για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, που προβλέπει ότι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά μετά τα 67 τους χρόνια.

Ο κ. Σωτ. Ρίζος

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πολλών ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, το βράδυ της Πέμπτης, αιχμηρή τοποθέτηση έκανε επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη ευστάθειας των θεσμών», επρόσθεσε «ότι το θέμα αυτό δεν διαθέτει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση» και χαρακτήρισε ως «τουλάχιστον παραφροσύνη» την ανακίνησή του δημόσια.

Ανάλογες αρνητικές τοποθετήσεις υπήρξαν και από άλλους ανώτατους δικαστικούς, ενώ στην εισήγησή του ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική και νομολογιακή διαδρομή των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, μνημονεύοντας σωρεία αποφάσεων, κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Πικραμμένος κατέληξε λέγοντας «καθίσταται απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας των δικαστικών δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας».

Μετά τη δημόσια ανακίνηση του θέματος από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, εκδόθηκαν οι αποφάσεις τόσο της Ολομέλειας των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου όσο και των δικαστών, που έδωσαν αρνητική απάντηση στο αίτημά της για αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών σε παρόντα χρόνο, κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό που έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό στον χώρο της Δικαιοσύνης και όχι μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή