Δραστική μείωση προσφυγικών ροών προς Ε.Ε.

Δραστική μείωση προσφυγικών ροών προς Ε.Ε.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά μειωμένες είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές τον Ιανουάριο και στους τρεις καταγεγραμμένους «δρόμους» προς την Ευρώπη, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον Frontex. Oπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στα ελληνικά νησιά φτάνουν κυρίως Σύροι, Αλγερινοί και Παλαιστίνιοι, αλλά τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αύξηση των αφίξεων από το Κονγκό, που αποτέλεσαν το τέταρτο αριθμητικά γκρουπ μεταναστών. Στα ελληνικά νησιά έφτασαν τον Ιανουάριο 1.760 άτομα, 18% λιγότερα από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2016. Οι αφίξεις έχουν περιοριστεί δραστικά από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, επισημαίνει ο Frontex. Στην Ιταλία μέσω θαλάσσης έφθασαν τον Ιανουάριο 4.400 άτομα. Οι αφιχθέντες ήταν λιγότεροι κατά 46% από τον Δεκέμβριο 2016, κυρίως από τη Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα και τη Νιγηρία. Για τις ροές από τα δυτικά Βαλκάνια ο Frontex δεν αναφέρει συγκεκριμένο νούμερο, τονίζει ωστόσο ότι ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου μήνα και οι υπηκοότητες είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Σύροι.

Tην ανάγκη να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν συντομότερα όσοι παραμένουν στις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό τόνισε χθες το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC) με ανακοίνωσή του. «Οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού δεν είναι κατάλληλες για μακρόχρονη διαβίωση, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν προορίζονται για τη στέγαση ανθρώπων και κυρίως οικογενειών. Οι τρέχουσες εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη παροχής επαρκούς ασφάλειας, καθώς και η γενικότερη αβεβαιότητα προοπτικής ασύλου, δυσχεραίνουν συνεχώς την υπάρχουσα κατάσταση δημιουργώντας ένα περιβάλλον αυξανόμενης έντασης εντός των καταυλισμών», αναφέρεται συγκεκριμένα. Το Δανικό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του στον απόηχο των γεγονότων που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν περίπου 30 μετανάστες επιχείρησαν να καταλάβουν την αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου διαμαρτυρόμενοι για το φαγητό αλλά και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Το Συμβούλιο, που έχει αναλάβει τη σίτιση στο πρώην αεροδρόμιο, δήλωσε ότι υποστηρίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις προσπάθειες για να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις, ωστόσο επέμεινε στην ακαταλληλότητα του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή