Ηλεκτρονικό αρχείο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ηλεκτρονικό αρχείο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση…12 ετών ολοκληρώνεται την ερχόμενη άνοιξη η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που λειτουργούν στη χώρα μας. Συνολικά οι 44 μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν υποβάλει αιτήσεις για αδειοδότηση στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), εκ των οποίων 11 έχουν αδειοδοτηθεί. Στόχος είναι έως τον Απρίλιο να έχουν αδειοδοτηθεί όσες πληρούν τις προϋποθέσεις. Επόμενος στόχος για την ΕΑΙΥΑ είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των μονάδων με την Αρχή, προκειμένου να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα υπογόνιμα ζευγάρια, η έκβασή τους, οι δότες, τα ανεπιθύμητα συμβάντα κ.ά. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα υπάρχουν μονάδες που δεν είχαν γνώση για το πόσες γυναίκες που είχαν εξυπηρετήσει τελικά κατάφεραν να γεννήσουν, ενώ έως πρότινος ουδείς μπορούσε να ελέγξει εάν οι δότριες είχαν ξεπεράσει ή όχι το όριο των 10 ωαρίων που επιτρέπεται να προσφέρουν. Και για την καταγραφή των πεπραγμένων των μονάδων του 2013, όταν πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 12.750 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρειάστηκαν έξι μήνες συλλογής των στοιχείων από την Αρχή.

Οπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Αριστείδης Αντσακλής, ο αναπληρωτής πρόεδρος καθηγητής Νομικής Λάμπρος Κοτσίρης και τα μέλη Κορνηλία Δελούκα – Ιγγλέση και Σπυρίδων Σαρρής, η διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε προηγηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων, τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή 11 χρόνια μετά την αρχική σύσταση της Αρχής, η οποία διέκοψε τη λειτουργία της λόγω απαξίωσής της από την πολιτεία, για να επαναλειτουργήσει το 2014. Για την αδειοδότηση των μονάδων, ελέγχους πραγματοποιούν τα μέλη της ΕΑΙΥΑ, αφού η Αρχή διαθέτει μόλις τρεις υπαλλήλους (έναντι 30 που προβλέπει ο οργανισμός της).

Η αδειοδότηση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποσπάσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα περίπου 25.000 υπογόνιμα ζευγάρια των χωρών της Ευρώπης που σε ετήσια βάση μετακινούνται σε άλλες χώρες για να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αν και η Ελλάδα έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως έναν νόμο αρκετά «φιλελεύθερο» σε ό,τι αφορά τις τεχνικές που επιτρέπονται, άριστο επιστημονικό προσωπικό και υψηλά ποσοστά επιτυχίας (32,2%), μόλις το 5% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που κάνουν Ευρωπαίες εκτός των συνόρων τους γίνεται στη χώρα μας, τη στιγμή που η Ισπανία, με εξίσου «φιλελεύθερο» νομικό πλαίσιο και χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας (31%), αντιμετωπίζει το 50% αυτών των γυναικών. Οπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα υπογόνιμα ζευγάρια απαιτούν κάποια πιστοποίηση για τις πράξεις αυτές, κάτι που μπορεί να διασφαλίσει η αδειοδότησή τους από την ΕΑΙΥΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή