Χαρτογραφώντας τα προβλήματα στους δρόμους της Αττικής

Χαρτογραφώντας τα προβλήματα στους δρόμους της Αττικής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαλασμένα φανάρια, απουσία διαβάσεων, ελλιπής σηματοδότηση και λακκούβες είναι μερικές από τις αιτίες ατυχημάτων στους δρόμους της Αττικής. Την πρωτοβουλία να συλλέξουν, ομαδοποιήσουν και προωθήσουν προς τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα στους δρόμους της Αττικής ανέλαβαν πολίτες. «Με αφορμή ένα φανάρι κάτω από τα γραφεία μας, το οποίο δεν μας έδινε αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσουμε να διασχίσουμε μια μεγάλη διασταύρωση, ξεκινήσαμε πριν από 10 μήνες μια προσπάθεια να κάνουμε τους δρόμους πιο ασφαλείς. Επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες αρχές και στείλαμε όλα τα σημεία που είχαμε συγκεντρώσει», λέει στην «Κ» η Μαριλώρα Καμπάνη, υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας. «Χαρτογραφήσαμε τις ζημιές και τα ατυχήματα στους δρόμους και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε τόσο με τους ανθρώπους που μας έστελναν τις προτάσεις τους όσο και με τις περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να λύσουμε μερικές αιτίες που προκαλούν ατυχήματα».

«Ανταποκριθήκαμε στη συνεργασία και εντάξαμε έργα και μελέτες προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα στους δρόμους», αναφέρει στην «Κ» ανώτατο στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής συμπληρώνοντας βέβαια ότι πολλά από τα θέματα που υπάρχουν στις αναφορές των πολιτών δεν γίνεται ή δεν χρειάζεται να αλλάξουν, διότι βασίζονται στις μελέτες που έχουν γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που χρονίζουν και ενώ έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις επισήμως δεν υλοποιούνται», σχολιάζει στην «Κ» η πρόεδρος των κατοίκων Εξαρχείων, Γεωργία Μπλάνη, επισημαίνοντας ότι όσες φορές δοκίμασαν να βρουν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, όπως τα χαλασμένα φανάρια και οι λακκούβες, «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία. «Η πιο συνήθης απάντηση που παίρνουμε είναι ότι οι ευθύνες ανήκουν σε άλλη υπηρεσία». Οπως προσθέτει η ίδια, κατά καιρούς, οι ενώσεις πολιτών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά δεν αρκεί για να αλλάξουν τα πράγματα. «Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία και τους πολίτες. Κατορθώσαμε να διορθώσουμε κάποια σημεία, είτε αυξάνοντας τον χρόνο πράσινου στα φανάρια είτε με την τοποθέτηση πινακίδων», συμπληρώνει. Ο πρόεδρος των κατοίκων Κουκακίου, Θανάσης Κλωνάρης, τονίζει ότι κατά καιρούς έχουν καταφέρει να διορθώσουν ορισμένα σημεία στη Συγγρού αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας πιέζοντας κρατικούς φορείς.

«Από τις βασικές παραμέτρους όσων επιλέγουν να κυκλοφορούν πεζή και όχι με ιδιωτικά ή δημόσια μέσα μεταφοράς είναι η ασφάλεια», λέει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σμέρος, επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης να πιέσουν προς την κατεύθυνση των παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών. «Στα υπάρχοντα δίκτυα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό από πλευράς συντήρησης, προκειμένου να παραμένουν προσβάσιμα και χρηστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή