Το «Τάμα του Έθνους»: Από τα Τουρκοβούνια στο… Ζάππειο

Το «Τάμα του Έθνους»: Από τα Τουρκοβούνια στο… Ζάππειο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εκπλήρωση του τάματος του Εθνους και των Ηρώων του Εθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας». Οι κατάλληλες θέσεις είναι πολλές: «Το Πεδίον του Αρεως, τα ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, το Αττικό Αλσος».

Είναι εύκολο με μια πρώτη ανάγνωση να υποθέσει κανείς ότι το εν λόγω απόσπασμα προέρχεται από μία από τις γνωστές ιστοσελίδες, όπου ο μαρμαρωμένος βασιλιάς συνυπάρχει με την «αλήθεια που σας κρύβουν για τα εμβόλια», τις εικόνες που δακρύζουν και την παρουσία Ελλήνων στις πυραμίδες των Ινκα.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το απόσπασμα προέρχεται από επερώτηση που κατέθεσαν 18 βουλευτές: Οι Σ. Αναστασιάδης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Βλάσης, Γ. Γιακουμάτος, Στ. Γιαννάκης, Θ. Δαβάκης, Θ. Καράογλου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Κατσαφάδος, Δ. Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Β. Μπασιάκος, Χρ. Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη, Κ. Σκρέκας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Οι βουλευτές λοιπόν που επιθυμούν να ανεγερθεί μια τεράστια εκκλησία μέσα στον Εθνικό Κήπο ή στο Ζάππειο, απευθύνονται στους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού προκειμένου να πληροφορηθούν εάν είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης «η εκπλήρωση της ηθικής αυτής υποχρέωσης της Πολιτείας» και αν διασώζονται έγγραφα της διοικητικής προεργασίας και των αποφάσεων που αφορούν την υπόθεση από το 1834 έως σήμερα.

Η επερώτηση, που κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, γρήγορα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας όπως ήταν αναμενόμενο πλήθος ειρωνικών σχολίων. «Η Ν.Δ. στον δρόμο που χάραξε η Χρυσή Αυγή με ανάλογη ερώτηση προ τετραετίας», «ωραιότατη αφορμή διαγραφής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ήταν μερικά από αυτά. «Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» ήταν και η έκφραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, όταν ερωτήθηκε για το θέμα χθες το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι αταίριαστοι». «Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έκανα εγώ», σχολίασε με αμηχανία.

Τι είναι όμως το «τάμα του έθνους»; Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα της χούντας. Η ανέγερση μνημειώδους εκκλησίας στα Τουρκοβούνια εξαγγέλθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο το 1968, ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. Ενας ναός που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα, ισάξιος του Παρθενώνα. Το σχέδιο αναγόταν σε μια «υπόσχεση» που είχε δοθεί το μακρινό 1829 στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Αργος και επαναλήφθηκε από ορισμένους πολιτικούς σε ταραγμένες εποχές (η τελευταία το 1930).

Ακολούθησε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για τη συγκέντρωση πόρων. Τελικά συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές από δωρεές, δάνεια και επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, τα οποία… δαπανήθηκαν σε μελέτες και άλλα έξοδα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (26.1.1974), «φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας. Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν –λες από θαύμα– τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί». Στη συνέχεια η υπόθεση ξεχάστηκε και πάλι. «Τα τελευταία χρόνια το θέμα ανακίνησαν απόγονοι των ηρώων του 1821 και το Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών», μας πληροφορούν στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές. Αρωγός του σχεδίου, υπενθυμίζουν, είναι η Εκκλησία: όντως, το 2012 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ανεγείρει μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, κατόπιν αιτήματος μητροπολιτών, και αφού στάθμισε «τις πνευματικές ανάγκες του ορθόδοξου ελληνικού λαού» και το γεγονός ότι «όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό τη μορφή τάματος περικαλλείς καθεδρικούς ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις» (8/6/2012).

Το ερώτημα, βέβαια, στην υπόθεση αυτή δεν αφορά την τύχη του εγχειρήματος (την οποία κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να υποθέσει), ούτε αν η ανέγερση ακόμα μιας μεγάλης εκκλησίας –και δη σε κάποιο από τα λιγοστά πάρκα της Αθήνας– έχει νόημα. Το πραγματικό ερώτημα αφορά το γιατί οι συγκεκριμένοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να επαναφέρουν μια υπόθεση βγαλμένη από το χρονοντούλαπο και μάλιστα με τόσο συγκεκριμένη πολιτική χροιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή