Μια ελληνογερμανική σύμπραξη που μπορεί να δώσει νέα πνοή στο όραμα της αναγέννησης του Εθνικού Κήπου

Μια ελληνογερμανική σύμπραξη που μπορεί να δώσει νέα πνοή στο όραμα της αναγέννησης του Εθνικού Κήπου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, μια συστράτευση που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά «μνημεία» του κέντρου της πρωτεύουσας και να αποτελέσει υπόδειγμα ελληνογερμανικής σύμπραξης. Ο Δήμος της Αθήνας και η δραστήρια Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου που έχουν αγαστή συνεργασία, βρήκαν θερμούς συμπαραστάτες τους Βαυαρούς στο όραμα της αναγέννησης του Κήπου. Ο στόχος είναι να υπηρετηθεί η κοινή προσπάθεια αποκατάστασης ενός σπουδαίου και ιστορικού έργου ευρωπαϊκής κηποτεχνίας που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και συνδέεται με τη σύσταση του ελληνικού κράτους, αλλά και με τη βασίλισσα Αμαλία. Η σύζυγος του Οθωνα, δούκισσα του Ολντενμπουργκ, ονειρεύτηκε και υλοποίησε τη δημιουργία του, συμμετέχοντας παράλληλα ενεργά στη φύτευση της Αθήνας και στον καλλωπισμό της γύρω περιοχής. Ετσι, ο Κήπος αποτελεί ένα κοινό ιστορικό κεφάλαιο των δύο χωρών, σε μια διαδρομή που ξεκινά τον 19ο αιώνα και φτάνει έως τις ημέρες μας.

Ηδη, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει: πριν από λίγες ημέρες, δύο Γερμανοί ειδικοί επισκέφθηκαν τον Κήπο για να κάνουν αυτοψία. Πρόκειται για την Κατρίν Σούλτσε, αρχιτέκτονα τοπίου, και τον Γιοστ Αλμπερτ, διευθυντή των Βαυαρικών Κήπων, Λιμνών και Παλατιών. Εξαιρετικά έμπειροι, διαπίστωσαν τα προβλήματα και πραγματοποίησαν μια αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης. Σε ορίζοντα δύο ετών, η Σούλτσε θα εκπονήσει ειδική μελέτη για την αποκατάσταση, ορθή συντήρηση και καθημερινή φροντίδα του Εθνικού Κήπου. Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από την Εταιρεία των Φίλων του Κήπου, που έχουν δώσει αγώνα για την προστασία του, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και η νέα προϊσταμένη της διεύθυνσης του Κήπου, Κατερίνα Αγοραστού, συναντήθηκαν με τους δύο Γερμανούς, παρουσία του προέδρου της Εταιρείας Φίλων καθώς και προέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλη Μαΐλη, και δήλωσαν έτοιμοι για την έναρξη της συνεργασίας.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των δύο ειδικών, η σκυτάλη της προσπάθειας για τη σωτηρία του Κήπου ταξίδεψε ώς το Μόναχο. Στη φιλόξενη οικία της, η Ελληνίδα της διασποράς Χιόνα Ξανθοπούλου–Σβαρτζ οργάνωσε μια ειδική εκδήλωση ενημέρωσης για τον Εθνικό μας Κήπο, με 50 υψηλούς προσκεκλημένους. Ανάμεσά τους δεν ήταν μόνοι οι απόγονοι των οικογενειών του Οθωνα και της Αμαλίας που θεώρησαν χρέος τους να παρευρεθούν, αλλά και επικεφαλής κήπων και χώρων πρασίνου στη Βαυαρία. Την εκτενή παρουσίαση της μοναδικής φυσιογνωμίας του Εθνικού μας Κήπου έκανε η Κατρίν Σούλτσε. Μίλησε για τη σπάνια ποικιλία φυτών με μεγάλο βοτανολογικό ενδιαφέρον, που αποδίδεται στις εισαγωγές που έκανε η Αμαλία, ενώ αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερο αρδευτικό σύστημα. Ευγενής, διακριτική και με άρτιες γνώσεις, η Σούλτσε κατάφερε να κερδίσει τους παρισταμένους με μια ομιλία γεμάτη σεβασμό για την Ελλάδα.

Ακολούθησε ο Μιχάλης Μαΐλης, ο οποίος έκανε αναφορά στη μέχρι τώρα δράση του Σωματείου και στις νέες προοπτικές συνεργασίας με τον δήμο και με τους ανθρώπους των Βαυαρικών Κήπων. Ιδιαίτερα συγκινημένoι ήταν τόσο η βασιλική υψηλότης δούκας Franz von Bayern, απόγονος του Οθωνα, που περιέγραψε στην «Κ» την αγάπη που διατηρεί ο ίδιος και η οικογένειά του για τη χώρα μας, όσο και η βασιλική υψηλότης δούκισσα Carolin von Oldenburg, η οποία γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια για το πάθος που είχε η βασίλισσα Αμαλία με τον Κήπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή