Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Πέμπτη

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Πέμπτη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Ταλαιπωρία περιμένει τους μετακινούμενους της πρωτεύουσας την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Ετσι, εκείνη την ημέρα θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς προχωρούν στην κινητοποίηση (έχει προηγηθεί προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας την περασμένη εβδομάδα) διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει την εκχώρηση των εσόδων που προκύπτουν από την εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) στον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών). «Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η καταστροφική και αδικαιολόγητη ρύθμιση τροποποίησης του άρθρου 5 του νόμου 3920/2011, που μειώνει τα έσοδα των ΣΤΑΣΥ και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους», δηλώνουν τα σωματεία εργαζομένων, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα προκαλέσει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στον φορέα, απαξιώνοντάς τον, ενώ παράλληλα υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα κρούσματα βανδαλισμών κατά εξοπλισμού του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία. Προχθές, Κυριακή, στις 8 το βράδυ άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε 15 επικυρωτικά μηχανήματα στον σταθμό «Ειρήνη» των ΗΣΑΠ και μετά τράπηκαν σε φυγή. Σημειώνεται ότι ο σταθμός ήταν γεμάτος κόσμο, καθώς ήταν σε εξέλιξη αγώνας ποδοσφαίρου. Στις 11 το βράδυ, ομάδα νεαρών κατέστρεψε 4 επικυρωτικά μηχανήματα στον σταθμό «Νέο Φάληρο» των ΗΣΑΠ.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, στόχοι βανδαλισμού είχαν γίνει 80 επικυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, 41 πύλες εισόδου – εξόδου από σταθμούς σε μέσα σταθερής τροχιάς και 6 εκδοτικά μηχανήματα μόνο από τον νέο εξοπλισμό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Κάθε μία από τις 800 πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών μετρό και ηλεκτρικού κοστίζει 5.000 ευρώ και κάθε επικυρωτικό μηχάνημα από τα 6.500 που βρίσκονται σε λεωφορεία και τρόλεϊ στοιχίζει 1.000 ευρώ.