ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μεγάλο λάθος η ίδρυση νέου τμήματος Αρχιτεκτονικής»

«Μεγάλο λάθος η ίδρυση νέου τμήματος Αρχιτεκτονικής»

Σε ισχυρή τροχιά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων φαίνεται ότι έχει εισέλθει εκ νέου η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι ερμηνεύουν πανεπιστημιακοί τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου «για ενίσχυση της ακαδημαϊκής και αναπτυξιακής πορείας της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής», αφήνοντας ανοικτή την προοπτική ίδρυσης Αρχιτεκτονικής εκεί. Και όλα αυτά ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον νομό Καστοριάς. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο Δημήτρης Σεβαστάκης μιλάει για Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδικότερα, η πρόταση για την Αρχιτεκτονική στην Καστοριά έχει τεθεί εδώ και μία σχεδόν δεκαετία, και μάλιστα είχε συνδεθεί και με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, η εκλογική περιφέρεια του οποίου ήταν η Καστοριά. Τελικά, το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά, αλλά το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το θέμα. Ανάλογες αντιδράσεις κατεγράφησαν και για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο τελικά ιδρύθηκε το 2014 και πλέον συναπαρτίζει σχολή μαζί με δύο άλλα τμήματα του ιδρύματος. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν επτά Τμήματα-Σχολές Αρχιτεκτονικής.

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μιας χώρας με την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, δεν είναι απαραίτητο ένα νέο τμήμα Αρχιτεκτονικής Σχολής. Η ίδρυσή του θα αποτελέσει μεγάλο λάθος. Αντίθετα, η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την εκπαίδευση στα υπάρχοντα τμήματα και σχολές», ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ» για το θέμα, ο κ. Κώστας Κατσάμπαλος, κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Η διαβούλευση είναι μέρος της πολιτικής κουζίνας», λέει στην «Κ» ο κ. Σεβαστάκης, σχολιάζοντας τόσο τη δήλωση Γαβρόγλου περί Καστοριάς όσο και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Ο κ. Σεβαστάκης προτείνει από την πλευρά του τη σύσταση στο Παν. Αιγαίου μιας Σχολής Μηχανικών, η οποία θα αποτελέσει την ομπρέλα στα υπάρχοντα Τμήματα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο και Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο. Τα τμήματα είναι ήδη ενταγμένα σε σχολές, ωστόσο η νέα Σχολή Μηχανικών θα έδινε στους πτυχιούχους την πρόσβαση στο ΤΕΕ. «Οσο μεγαλύτερη διασύνδεση διαθέτουν τα τμήματα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ακαδημαϊκό τους σφρίγος και η αξία των πτυχίων τους», προσέθεσε ο κ. Σεβαστάκης. Βεβαίως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πτώση της κατασκευαστικής αγοράς από το 2005, την ίδια στιγμή που οι απόφοιτοι των αρχιτεκτονικών σχολών για το ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50%.

Ερώτηση για τις μετεγγραφές στη Βουλή

Το ζήτημα των μετεγγραφών φέρνει στη Βουλή ο πανεπιστημιακός και βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γιαβρόγλου, αναφέρει ότι έγινε δεκτό το 58% των ενστάσεων. Με αφορμή τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των Ιδρυμάτων ως προς την έγκριση ενστάσεων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το οριζόμενο 15% σύμφωνα με τον ν. 4332/2015, αλλά και αριθμού φοιτητών και των οικογενειών τους οι οποίοι διαμαρτύρονται, γιατί δεν προχώρησαν σε κατάθεση ενστάσεων υπακούοντας στις ρητές διατάξεις του νόμου, ο βουλευτής ζητάει ενημέρωση για τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν, λέγοντας ότι «με γνώμονα τη διαφύλαξη του δικαιώματος ενστάσεων προκαλεί εντύπωση η έγκριση κατά 58% των κατατεθεισών ενστάσεων».

Από την άλλη, μετά χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» ότι το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ θα δεχθεί τις μετεγγραφές ύστερα από ένσταση αλλά υπάρχουν κάποιες που δεν είναι σύννομες, το υπουργείο ανέφερε πως «οι μετεγγραφές αυτές είναι νόμιμες, όπως προκύπτει μετά τον έλεγχο. Οι ενστάσεις των συγκεκριμένων μετεγγραφομένων εξετάστηκαν από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών χωρίς καμία παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα».