ΚΠΙΣΝ: Η αρμονία κλασικού και μοντέρνου σε μια μεγάλη γιορτή

ΚΠΙΣΝ: Η αρμονία κλασικού και μοντέρνου σε μια μεγάλη γιορτή

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρμονική συνύπαρξη. Αυτή η φράση θα μπορούσε να συνοψίσει τους συμβολισμούς του καλλιτεχνικού προγράμματος που συνόδευσε την τελετή παράδοσης του ΚΠΙΣΙΝ και κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό όλες τις προηγούμενες ημέρες. Το μήνυμα της συνύπαρξης και της συμμετοχής ήταν η ευχή και η ελπίδα της χθεσινής βραδιάς. Συνύπαρξη τεχνών, εποχών, στυλ και αισθητικής που μπολιάζονται σε έναν κοινό χώρο για τέσσερις: την Εθνική Λυρική, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο του ΚΠΙΣΝ και βέβαια την κοινωνία.

«Καλωσορίσατε στο ΚΠΙΣΝ. Καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι!», έγραφαν οι οθόνες στην εντυπωσιακή αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ. Η αυλαία άνοιξε με χορευτές που μπήκαν στη σκηνή φορώντας ρόλερ με την Εισαγωγή από τον Γάμο του Φίγκαρο του Μότσαρτ, που έπαιζε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τον Τάσο Συμεωνίδη. Την ίδια ώρα, σε μια σειρά από κάθετες διαφάνειες προβαλλόταν βίντεο με τους σκέιτερ που έρχονται στο πάρκο συμβολίζοντας τη συνύπαρξη του κλασικού με το μοντέρνο και τη νεανική αστική κουλτούρα. Επειτα «συνδεόμαστε» με τους εξωτερικούς χώρους, για να ακούσουμε το «Μητέρα και Αδελφή» του Χατζιδάκι από την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Το αδύνατο που έγινε δυνατό τραγούδησε η Νατάσσα Μποφίλιου με το «Impossible dream» από το μιούζικαλ «Δον Κιχώτης», ο τζαζίστας Γιώργος Κοντραφούρης αυτοσχεδίασε στο πιάνο, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων στους Πίδακες του Νερού ένωσε το σύγχρονο κέντρο πολιτισμού με την παράδοση. Μια διαφορετική νότα έδωσε το σύνολο παλαιάς μουσικής Baroque Ensemble που συνόδεψε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στην «Αρχόντισσα» του Τσιτσάνη, ένας συνδυασμός μπαρόκ μουσικής και ρεμπέτικων τραγουδιών που σίγουρα πρέπει να αναμένουμε στο ρεπερτόριο Εναλλακτικής Σκηνής. Το χιπ χοπ συνδυάστηκε με το κλασικό μπαλέτο, ενώ ακούσαμε τη Στεφανία Γουλιώτη, τον Ακύλλα Καραζήση, τον Χρήστο Λούλη, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και άλλους γνωστούς ηθοποιούς να αναγιγνώσκουν από Καβάφη μέχρι επιστολές του Απόστολου Παύλου στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το στίγμα του χώρου σφράγισε η άρια Casta Diva από την όπερα Νόρμα που τραγούδησε η βραβευμένη με γκράμι Νοτιοκορεάτισσα σοπράνο Σούμι Τζο σε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο προσπάθησε να τα χωρέσει όλα και να περιγράψει την πολυμορφία των δραστηριοτήτων που θα φιλοξενήσει το ΚΠΙΣΝ.

Μεγάλη ανταπόκριση

Στην Αγορά, ανάμεσα στα κτίρια των δύο πολιτιστικών οργανισμών, ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί από το απόγευμα παρά το κρύο και παρέμεινε μέχρι το τέλος της τελετής παρακολουθώντας όσα συνέβαιναν στην αίθουσα μέσα από μεγάλες οθόνες. Οικογένειες με παιδιά και άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κέντρου. Ανάμεσά τους, εθελοντές βοηθούσαν πρόθυμα όσους ζητούσαν πληροφορίες και από αυτή την πλευρά η οργάνωση του κέντρου ήταν υποδειγματική.

Η τελετή τελείωσε όπως ξεκίνησε, παντρεύοντας το κλασικό με το μοντέρνο και φέροντας επί σκηνής όλες τις ομάδες που θα βρουν χώρο και έκφραση στο ΚΠΙΣΝ. Από την παιδική χορωδία και το μπαλέτο της ΕΛΣ μέχρι τους χιπ χοπ χορευτές και από το Λύκειο Ελληνίδων μέχρι τους ποδηλάτες της Εσπλανάδας και τους ερασιτέχνες αθλητές, τους απλούς επισκέπτες που είδαμε στο βίντεο της εισαγωγής και τους επαγγελματίες, με άλλα λόγια όλη την κοινωνία. Φεύγοντας πήραμε αναμνηστικό ένα μπρελόκ κλειδί για να ανοίξουμε το «δικό» μας σπίτι. Ας το προσέξουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή