Η επόμενη μέρα για τα ιστορικά κτίρια που αδειάζουν

Η επόμενη μέρα για τα ιστορικά κτίρια που αδειάζουν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες το βράδυ η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μπορούν και τυπικά πλέον να πάρουν «κλειδιά» για τα νέα τους σπίτια στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η προετοιμασία για την υλικοτεχνική μετακόμιση των φορέων στις νέες εγκαταστάσεις έχει ήδη ξεκινήσει και στις 6 Μαρτίου οι διοικητικοί υπάλληλοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μπουν στα νέα τους γραφεία και θα τυπωθούν τα πρώτα εισιτήρια με τη νέα έδρα του οργανισμού.

Το ιστορικό θέατρο Ολύμπια συνδέθηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή και αποτέλεσε τη στέγη της και σημείο αναφοράς των φίλων του λυρικού θεάτρου από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, την 1η Απριλίου 1944. Τα φώτα του Ολύμπια θα ανάψουν για τελευταία φορά στις 19 Μαΐου, για να ρίξει αυλαία η Λυρική με την όπερα που ξεκίνησε, τη «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα. «Το θέατρο της Οδού Ακαδημίας 59 στέγασε σπουδαίες παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου της ΕΛΣ και στη σκηνή του μεγαλούργησαν κορυφαίοι καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου. Oσο για τη μελλοντική χρήση του θεάτρου Ολύμπια, ευχόμαστε να είναι ανάλογη της σπουδαίας ιστορίας του και παράλληλα να είναι επωφελής προς το κοινό», σημείωσε στην «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης. Το κτίριο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη, χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού για χρήσεις θεάτρου και όπερας, ανήκει στην κυριότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και παραχωρούνταν στην ΕΛΣ με μηνιαίο μίσθωμα 16.000 ευρώ. Η μελλοντική χρήση του δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ανάλογη της ιστορίας του.

Νέα φιλοσοφία

Μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη σε νέα εποχή φαίνεται πως περνάει και το εντυπωσιακό Βαλλιάνειο, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τους χώρους του με νέα λογική και φιλοσοφία. Το κτίριο θα παραμείνει στην κυριότητα της βιβλιοθήκης και μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία για το ευρύ κοινό. «Δεν θα το αφήσουμε να γίνει ένα άδειο όστρακο, θα είναι ένα ζωντανό τμήμα της ΕΒΕ», τονίζει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Η επαναλειτουργία του αναγνωστηρίου με συλλογές μεγάλων έργων της παγκόσμιας γραμματείας προσβάσιμες από το ευρύ κοινό, η δημιουργία καφέ-εστιατορίου με ανοιχτή πρόσβαση στο πάρκο της πλατείας, αλλά και η διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για το μαρμάρινο κτίριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή