Παρουσίαση του κοινωνικού έργου του ΕΚΠΑ για τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του

Παρουσίαση του κοινωνικού έργου του ΕΚΠΑ για τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά διαστήματα. Ιατρική φροντίδα απομακρυσμένων νησιών. Παροχή υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων υπηρεσιών από το Πανεπιστήμιο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι μόνο λίγες από τις πρόσφατες δράσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας τα 180 ζωής του.

Το κοινωνικό έργο του ΕΚΠΑ παρουσιάσθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του Ιδρύματος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης αυτή τη χρονιά 180 ετών από την ίδρυσή του. Ο πρύτανης Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΑΕΙ λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, τονίζοντας ότι για πολλά χρόνια το ΕΚΠΑ ήταν ο μοναδικός «αιμοδότης», το «φυτώριο» ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού για τη χώρα μας, καθώς και για την Κύπρο, ενώ, όπως ανέφερε, οι δομές και οι υπηρεσίες της χώρας που χρειάζονταν επιστημονική εξειδίκευση, όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, η Εκπαίδευση, συγκροτήθηκαν και στελεχώθηκαν με καθηγητές σε επιτελικές θέσεις και με αποφοίτους του Πανεπιστημίου μας στις βασικές λειτουργίες τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε από τον αναπληρωτή πρύτανη Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, τους Κοσμήτορες των Σχολών και μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος το ευρύτερο κοινωνικό έργο του Ιδρύματος, τόσο ανά Σχολή, όσο και μέσα από ενδεικτικές πρόσφατες δράσεις.

Πρόκειται για έργο που υπερβαίνει το τυπικό πλαίσιο της διδασκαλίας και της έρευνας, που διεξάγεται μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου και αποτελεί τη βασική αποστολή κάθε ΑΕΙ.

Το κοινωνικό έργο του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανοικτές ομιλίες και διαλέξεις προς το ευρύ κοινό σε όλη την Ελλάδα, ογκολογικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Ι.Κ.Α.), περίθαλψη σε ανασφάλιστους καρκινοπαθείς, πρόγραμμα εκπαίδευσης λιμενικών στη Λέσβο, προγράμματα Εκπαίδευσης στη διαχείριση κρίσεων Υγείας, Ακαδημίες Γονέων με διάφορες θεματικές, συγκέντρωση και προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης για διάφορες δομές.

Επίσης, το ΕΚΠΑ έχει δημιουργήσει τους «Συμμάχους Υγείας», το πρόγραμμα προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, Παράλληλα, έχει αναπτύξει 262 ανοικτά ψηφιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του, διαθέσιμα online εντελώς δωρεάν (opencourses.uoa.gr), δράσεις σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας στα πλαίσια της τυπικής εκπαίδευσης, και δράσεις σε σχολεία του  Δήμου Αθηναίων για τον μετασχηματισμό τους σε ζωντανά κύτταρα της γειτονιάς με δωρεάν δραστηριότητες για όλη την εβδομάδα μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος ανακοίνωσε τη βούληση το «Παρατηρητήριο-δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς για τους πρόσφυγες» να μετεξελιχθεί σε ένα μόνιμο «Παρατηρητήριο-δίκτυο αλληλεγγύης» του ΕΚΠΑ για κάθε σημείο και για κάθε περίπτωση όπου μπορούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλλουν ουσιαστικά με το ευρύτερο έργο τους, στηρίζοντας τις προσπάθειες για καλύτερη Δημόσια Παιδεία και καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή