Νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκηση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες επιφανείας των δύο νατοϊκών δυνάμεων που περιπολούν στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Σαρωνικό και στο Μυρτώο Πέλαγος. Από την πλευρά του Π.Ν. συμμετείχαν το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ», δύο ελικόπτερα και ένα σκάφος ανορθόδοξου πολέμου. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο γερμανικά πλοία, η φρεγάτα Sachsen η οποία είναι και η ναυαρχίδα του νατοϊκού στολίσκου SNMG-2 στο Αιγαίο και η φρεγάτα Rottweil, το πολωνικό Orp Kontradmiral Xawery Czernicki και το ισπανικό Duero.

Το σενάριο της συνεκπαίδευσης εστιάστηκε σε αντιναρκικές επιχειρήσεις και ασύμμετρες απειλές. Σε επίπεδο παρουσίας ελληνικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το ΓΕΝ επισημαίνεται η παρουσία της πυραυλακάτου «Ντεγιάννης» στην επιχείρηση του ΟΗΕ για απαγόρευση διακίνησης παράνομου οπλισμού προς τον Λίβανο, η οποία συνεχίζεται από το 2006 με μόνιμη παρουσία ελληνικού πλοίου.

«Κυβερνοεπίθεση»

Στο ΓΕΕΘΑ μελετούν με ενδιαφέρον ένα περιστατικό που περιγράφεται ανοικτά ως «κυβερνοεπίθεση» και καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής που πέρασε. Επί περίπου δύο ώρες οι ιστοσελίδες του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δέχθηκαν 200.000 αιτήσεις για είσοδο στο περιεχόμενό τους. Προφανώς, οι ιστοσελίδες δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιο φόρτο κίνησης και επί περίπου δύο ώρες ήταν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε καλόπιστο χρήστη να τις επισκεφθεί.

Τα 200.000 χτυπήματα δεν έγιναν από μία, αλλά από αρκετές χώρες και διευθύνσεις IP ανά τον κόσμο, κάτι που η αρμόδια Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας στο ΓΕΕΘΑ διερευνά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες γίνονται στόχος, ωστόσο η χρονική στιγμή κατά την οποία καταγράφηκε η συγκεκριμένη επίθεση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κέντρο συντονισμού της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή