Γιορτή του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο

Γιορτή του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος στο Ζάππειο Μέγαρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχρονη ελληνική δημιουργικότητα στον χώρο του κοσμήματος παίρνει τη θέση της σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα, όπου η τέταρτη ετήσια έκθεση «A Jewel Made in Greece» ξεκινάει (εγκαίνια στις 7 μ.μ.) με τη συμμετοχή 61 δημιουργών.

Η παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα.

«Το θέμα φέτος είναι η Οδύσσεια των υλικών, ακολουθούμε την πορεία τους, πώς ένα όρυγμα βγαίνει από τη γη μέχρι να φτάσει στο δάχτυλο μιας γυναίκας», λέει στην «Κ» η οργανώτρια της έκθεσης και δημιουργός κοσμημάτων Μαίρη Σαμόλη. Η έμπνευση, λέει η κ. Σαμόλη, είχε ως αφετηρία τις «Οδύσσειες», τη μεγάλη επετειακή έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο Ζάππειο, η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμβολή του γεμολόγου Γιώργου Σπυρομήλιου, ενώ κατά τη διάρκειά της θα προβάλλεται η ταινία «Η Οδύσσεια των Υλικών», μια παραγωγή της «A Jewel Made in Greece» αφιερωμένη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της Enterprise Greece.

Η φετινή παρουσίαση, την οποία επιμελούνται η Ιρις Κριτικού και η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: εναλλακτικά υλικά, μέταλλα, πολύτιμα κοσμήματα και μαργαριτάρι. Ο Ζολώτας είναι ο τιμώμενος οίκος, ενώ παρουσιάζεται –για πρώτη φορά εκτός του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου– ο «Θησαυρός του Οσμάν». Στην τελετή λήξης τη Δευτέρα, μια ψηφοφορία θα αναδείξει νικητές σε κάθε κατηγορία.

Πέρα από τις ετήσιες παρουσιάσεις, στόχος της Μαίρης Σαμόλη είναι να ταξιδέψει το ελληνικό κόσμημα εκτός συνόρων, και το φετινό πρόγραμμα της «A Jewel Made in Greece» πλατφόρμας είναι ήδη «φορτωμένο» με συμμετοχές σε εκθέσεις στο Καζαχστάν και στη Βιτσένζα της Ιταλίας. Ενα «μεγάλο άλμα», κατά την κ. Σαμόλη, αναμένεται να γίνει μέσω μιας παρουσίασης των δημιουργών στο Museum of Arts and Design (MAD) της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο. Πού οφείλεται η αμείωτη ενέργεια και συνεχιζόμενη επιτυχία των Ελλήνων δημιουργών; «Εχουν μια αυθεντικότητα, τόλμησαν, προχώρησαν σε νέα πράγματα κρατώντας την κληρονομιά τους», απαντάει στην «Κ». «Σεβαστήκαμε τις ρίζες μας και τα 2.500 χρόνια της ιστορίας μας».

Στην έκθεση συμμετέχουν καθιερωμένοι και ανερχόμενοι δημιουργοί, όπως η Μυρτώ Αναστασοπούλου, ο Μιχάλης Πελαμίδης, η Πολίνα Σαπουνά Ελλις, η Χριστίνα Σούμπλη, ο Στέλιος Καράντωνας, ο Απόστολος Κλειτσιώτης, η Λιάνα Βουράκη, o Δημήτρης Huffy Σταυρόπουλος, ο Κώστας Αργυρίου, η Μάγια Ζούλοβιτς και η Μαρία Μάστορη, μεταξύ πολλών άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή