Yπ. Υγείας: «Επανεκκίνηση» στον θεσμό των υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα δικαιώματα των νοσηλευόμενων

Yπ. Υγείας: «Επανεκκίνηση» στον θεσμό των υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα δικαιώματα των νοσηλευόμενων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργείο θέτει το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προς αντικατάσταση των προηγούμενων γραφείων υποστήριξης του πολίτη που στην πλειονότητά τους δεν κατάφεραν να επιτελέσουν το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα γραφεία δεν ήταν σωστά στελεχωμένα, ούτε εύκολα προσβάσιμα -από χωροταξική σκοπιά- από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας οργανώνεται και λειτουργεί αυτοτελές «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υπηρεσιών Υγείας». Το γραφείο θα πρέπει να είναι στεγασμένο σε χώρο με εύκολη πρόσβαση, κοντά στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου, σηματοδοτημένο ευκρινώς. Θα στελεχωθεί από τουλάχιστον τρεις υπαλλήλους και θα εξυπηρετεί τους πολίτες κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, τις ώρες επισκεπτηρίου και τις ημέρες εφημερίας. Αντικείμενό του να ενημερώνει για τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ασθενών, να παρακολουθεί την εξυπηρέτησή τους, να συλλέγει και να διεκπεραιώνει καταγγελίες και να παρεμβαίνει στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νοσοκομείου για τη διευθέτηση πιθανών διαφορών.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλα γραφεία και υπηρεσίες. Θα διαθέτει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και στα αρχεία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, με σκοπό τη δυνατότητα άντλησης των απαιτούμενων στοιχείων και πληροφοριών (εισιτήρια, εξιτήρια, λίστες ασθενών, χρόνος αναμονής για εξέταση κ.ά.).

Το γραφείο επικοινωνεί και συνεργάζεται συστηματικά με κάθε υπηρεσία του νοσοκομείου καθώς και με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτές τις τρεις ανεξάρτητες αρχές διαβουλεύτηκε το υπουργείο Υγείας για την σύνταξη της υπουργικής απόφασης.

Εξαμηνιαίες εκθέσεις

Το προσωπικό που στελεχώνει το γραφείο υποχρεούται να τηρεί ηλεκτρονικά αρχεία και να συντάσσει εξαμηνιαίες εκθέσεις πεπραγμένων που υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Επίσης έχει ως αρμοδιότητα και την επιμέλεια και διανομή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού στο οποίο αναγράφονται μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των ασθενών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου και οι οδηγίες υποβολής παραπόνων και καταγγελιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή