«Είναι μεγάλη χαρά για τη χώρα μου να σας υποδεχθεί»

«Είναι μεγάλη χαρά για τη χώρα μου να σας υποδεχθεί»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικογένειες Σύρων, που το επόμενο διάστημα θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων με προορισμό τη Γαλλία, συνάντησε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο κ. Καζνέβ απηύθυνε χαιρετισμό στους πρόσφυγες, μίλησε κατ’ ιδίαν (με τη βοήθεια μεταφραστή) με Σύρους γονείς και τα παιδιά τους, ενώ είχε συνομιλία και με τον Ελληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος τον συνόδευε.

Οι συνολικά 110 πρόσφυγες που συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρωθυπουργό παρακολουθούν πρόγραμμα εκμάθησης γαλλικών και πολιτιστικού προσανατολισμού (διοργανώνονται από το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης) και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν αναχωρήσει για τη Γαλλία.

«Σας καλωσορίζουμε»

«Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τη χώρα μου να σας υποδεχθεί και να σας προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί μέρος της παράδοσης της χώρας μου» είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Γάλλος πρωθυπουργός και συνέχισε: «Υπάρχουν αξίες στις οποίες θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε, όπως η ελευθερία, η ισονομία, η ισότητα και η ανεκτικότητα, ιδιαίτερα σε θέματα φύλου και θρησκείας. Η χώρα μου είναι και θα παραμείνει γενναιόδωρη απέναντι σε όσους τη σέβονται. Σας καλωσορίζουμε στη Γαλλία», είπε ο κ. Καζνέβ και προέτρεψε τις οικογένειες των προσφύγων και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά να μάθουν γαλλικά προκειμένου να αφομοιωθούν το ταχύτερο δυνατόν στη γαλλική κοινωνία.

Μετά την ξενάγησή του στις αίθουσες του ξενοδοχείου, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη μαθήματα γαλλικών και πολιτιστικού προσανατολισμού, οι κ. Καζνέβ και Μουζάλας έκαναν δηλώσεις σε γαλλικά και ελληνικά ΜΜΕ. «Ηρθα να δω τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίσσεται και προετοιμάζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Γαλλία. Είναι σημαντικό να ξεκινά εδώ η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και επιπλέον, όσοι μετέχουν στο πρόγραμμα να ενημερώνονται για τις αξίες και τους κανόνες που πρέπει να σεβαστούν». Ο κ. Καζνέβ αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Ελλάδα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Οπως είπε «το 10% των συνοριοφυλάκων που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Frontex είναι Γάλλοι» και προσέθεσε ότι «το 30% των προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, έχει ταξιδέψει και απορροφηθεί από τη Γαλλία».

Ο Γιάννης Μουζάλας ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στήριξή της στην υλοποίηση του προγράμματος. «Η Γαλλία έχει χτυπηθεί από την τρομοκρατία και την Τζιχάντ, παρ’ όλα αυτά εφαρμόζει στο ακέραιο τις οδηγίες και αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Η Ε.Ε. χρωστά ευγνωμοσύνη στη Γαλλία», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή