ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει το σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία

allazei-to-systima-epilogis-dieythynton-sta-scholeia-2178249

Η συνέντευξη επιστρέφει στη διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολείων της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας θα αλλάξει τον τρόπο επιλογής των στελεχών, ξεκινώντας από τους διευθυντές σχολικών μονάδων. Από την άλλη, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου κρατά στην… αναμονή τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον αριθμό και χρονοδιάγραμμα διορισμών στην εκπαίδευση. Ως προς την αξιολόγηση, ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο μόνο για την αποτίμηση και αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου. Το ν/σ δεν θα αφορά τους εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, σε συνάντηση με τα μέλη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ), ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου επιλογής στελεχών. Η πρώτη χρονικά διαδικασία επιλογής είναι για τις θέσεις διευθυντών στις περίπου 8.000 σχολικές μονάδες της χώρας. Με τον ισχύον σύστημα, μετρά η μοριοδότηση προσόντων και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου. Πηγές του υπ. Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι εξετάζεται η επαναφορά της συνέντευξης στα κριτήρια που θα προσμετρούνται, ενώ στην τελική απόφαση του υπουργείου θα μετρήσει και η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει εκπαιδευτικοί προσβάλλοντας το ισχύον σύστημα επιλογής. Επίσης, εκκρεμεί η επιλογή σχολικών συμβούλων, ενώ το 2018 θα γίνει επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης σε κάθε νομό.

Από την άλλη, καθώς η αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν προκαλεί έκπληξη η αδυναμία του κ. Γαβρόγλου να δεσμευθεί για τους διορισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, ο κ. Γαβρόγλου παρουσιάζεται εκτεθειμένος για τη σπουδή του, από τις 3 Ιανουαρίου και μία ημέρα μετά τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, να προαναγγείλει ότι «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει διυπουργική σύσκεψη για διορισμούς στην εκπαίδευση»…

Παράλληλα, για το εξώδικο που απέστειλαν προς το υπουργείο 130 εκπαιδευτικοί, ζητώντας την ακύρωση των 3.559 υποχρεωτικών μετατάξεων το 2013 από τον τότε υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το υπουργείο διευκρίνισε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τις αδικίες που δημιουργήθηκαν από την παραβίαση διατάξεων του ν. 4172/2013 από την τότε ηγεσία, από τον Αύγουστο του 2015 συστήθηκαν 3.909 νέες οργανικές θέσεις. Ο ελάχιστος αριθμός εκπαιδευτικών που δεν αποκαταστάθηκε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, την απόφαση της οποίας το υπουργείο θα εφαρμόσει. Λόγοι όμως δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν στη σημερινή ηγεσία να μην μπορεί στο πλαίσιο της νομιμότητας να αποκαταστήσει και τους προσφεύγοντες εκπαιδευτικούς, αφού οι συγκεκριμένες ειδικότητες και οι θέσεις που διεκδικούν είναι πλεονάζουσες».