Ναρκωτικά χάπια των τζιχαντιστών made in Greece

Ναρκωτικά χάπια των τζιχαντιστών made in Greece

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 650.000 αμφεταμινούχα χάπια Captagon, τα οποία είναι γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών», κατάσχεσαν στην Αττική στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Παρασκευάστηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να διακινηθούν εκτός συνόρων από πολυεθνικό κύκλωμα εμπόρων ναρκωτικών, το οποίο εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Στη διερεύνηση της υπόθεσης ενεπλάκη και η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών Drug Enforcement Agency -DEA), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ναρκωτικά δισκία επρόκειτο να εξαχθούν αρχικά στην Τουρκία και ενδεχομένως στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή, όπου η κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως μέλη του εγκληματικού δικτύου, Ελληνες, Αλβανοί και Τούρκοι υπήκοοι, ενώ εντοπίστηκε και ένα παρασκευαστήριο – αποθήκη σε περιοχή της Αττικής (κατά πληροφορίες στη Νέα Πέραμο). Στο εσωτερικό του βρέθηκαν πάνω από 650.000 χάπια της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.

Της επιχείρησης σύλληψης, που εκτυλίχθηκε χθες, προηγήθηκε πολύμηνη μυστική έρευνα του ΣΔΟΕ, ενώ στο τελευταίο στάδιο της επιχείρησης παρείχαν συνδρομή στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών Αστυνομίας και Λιμενικού. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε ταχύπλοο σκάφος με ειδικές κρύπτες για τη μεταφορά των ναρκωτικών χαπιών.

Η υδροχλωρική φαινετυλλίνη, περισσότερο γνωστή με την εμπορική ονομασία Captagon, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Μ. Ανατολή ως ψυχοτρόπος ουσία, και τα τελευταία χρόνια έγινε το αγαπημένο χάπι, μεταξύ άλλων, των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς χαρίζει στους χρήστες ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας και εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, στην πείνα και την έλλειψη ύπνου. Τον Νοέμβριο του 2015, λίγες ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, τα γαλλικά ΜΜΕ φιλοξένησαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι τρομοκράτες είχαν καταναλώσει ποσότητες Captagon. Αντίστοιχες εκτιμήσεις είχαν διατυπωθεί και μετά την επίθεση σε τουριστικό θέρετρο της Τυνησίας με δράστη τον Σεϊφεντίν Ρεζγκουί, ο οποίος τη στιγμή της επίθεσης είχε καταγραφεί από κάμερες να χαμογελά. Τον Οκτωβρίου του 2015 είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ο 29χρονος Σαουδάραβας πρίγκιπας Abdul Mohsen bin Walid bin Abdul Aziz al-Saud, επειδή μαζί με τέσσερις συμπατριώτες του είχε προσπαθήσει να διακινήσει δύο τόνους Captagon, ενώ το 2013 είχαν κατασχεθεί στον Λίβανο 12,3 εκατ. χάπια της ίδιας ουσίας. Τον περασμένο Ιούνιο και πάλι το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ είχε κατασχέσει κοντέινερ με παρόμοιου τύπου χάπια, με την εμπορική ονομασία Τramadol. Tα δισκία είχαν φορτωθεί στην Ινδία με προορισμό τη Μ. Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή