«Αγαπητέ tagger, το Μνημείο δεν κλείνει»

«Αγαπητέ tagger, το Μνημείο δεν κλείνει»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κανονικά θα έπρεπε να είμαι μαζί σου θυμωμένος, να καλώ τις υπεύθυνες αρχές της πολιτείας να προστατεύσουν το Μνημείο και να αστυνομεύσουν πιο αποτελεσματικά την περιοχή. Δεν θα το κάνω όμως, τουλάχιστον αυτή τη φορά. Θα μιλήσω σε σένα», λέει σε ανοιχτή επιστολή του ο Μίνος Μωυσής, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, προς τον ανώνυμο «tagger», που προ ημερών «εκφράστηκε» πάνω στο μνημείο του Ολοκαυτώματος βεβηλώνοντάς το.

Οταν δόθηκε η άδεια για την ανέγερση του μνημείου, η κοινότητα είχε αποφασίσει το μνημείο να μην είναι περιφραγμένο, αλλά ανοιχτό στην πόλη. «Με μια γεωμετρία που θα αφήνει τον επισκέπτη του να το περιηγηθεί, να το περπατήσει […] Ενταγμένο αρμονικά στον περίπατο της πόλης, χωρίς να προκαλεί με τον όγκο του, αντίθετα να σέβεται τον πολιτισμό της Αρχαίας Αθήνας […]». Παρά τα παρατράγουδα (φθορές, ακαθαρσίες, αντισημιτικά σύμβολα) που κατά καιρούς σημειώνονται, η πόλη εν πολλοίς επιδεικνύει σέβας. «Πόσες φορές δεν είδαμε μαθητές να κάθονται πάνω στα μάρμαρα και να ακούν από τους δασκάλους τους την ιστορία του Ολοκαυτώματος, μοναχικά λουλούδια αφημένα πάνω του, νέους ανθρώπους με μια κιθάρα να σιγοτραγουδούν, αυτά τα μικρά πετραδάκια, δείγμα σεβασμού και μνήμης στην εβραϊκή παράδοση, αφημένα στις άκρες των μαρμάρων […]», θυμάται φωναχτά ο κ. Μωυσής. «Αυτή την ελευθερία της πρόσβασης, αγαπητέ μου tagger, την προσφέραμε και σε σένα. Αποφάσισες να τη χρησιμοποιήσεις όπως εσύ έκρινες, με τον μαρκαδόρο σου, το πινέλο σου.

Δεν μας αρέσει, αλλά το ανεχόμαστε. […] Δεν πρόκειται να σου κάνουμε τη χάρη να κλείσουμε το Μνημείο για να κρατήσουμε απέξω εξαιτίας σου όσους το σέβονται, το φροντίζουν, το αγαπούν», σημειώνει ο κ. Μωυσής. «Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα περάσεις από εκεί […], σκέψου ότι δεν κάνεις καμιά επανάσταση, ούτε τα βάζεις με το σύστημα. Το Μνημείο θα φιλοξενήσει και εσένα, όπως όλους», καταλήγει ο κ. Μωυσής, βέβαιος ότι τη στάση του θα ενέκριναν τα θύματα του Ολοκαυτώματος. «Θα ήθελαν να μάθει ο κόσμος για αυτούς και τιμώντας τη μνήμη τους να ορθώσει φράγματα. Οχι στο Μνημείο τους αλλά απέναντι σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού και μισαλλοδοξίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή