Πισσαρίδης: Η Ευρωζώνη δεν είναι καλή για την Ευρώπη

Πισσαρίδης: Η Ευρωζώνη δεν είναι καλή για την Ευρώπη

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν θα αντέξει μία νέα κρίση σαν αυτήν των προηγούμενων ετών και ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι καλή για την Ευρώπη» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Mιλώντας σήμερα το πρωί σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συνδιοργανωμένο από το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε εντούτοις ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. «Είναι σαν ένας αποτυχημένος γάμος με δεκάχρονα παιδιά», είπε ο Βρετανο-Κύπριος ακαδημαϊκός, με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο ρόλο των γονέων. «Δεν θα συμβούλευα ένα δεκάχρονο παιδί να φύγει από την οικογένεια και να κυκλοφορεί μόνο του στους δρόμους», σημείωσε, προσθέτοντας: «η Γερμανία κάνει αυτό που τη συμφέρει σαν χώρα. Η Γαλλία πού είναι;»

Στο ίδιο πάνελ, ο Πέδρο Σάντσεθ, πρώην πρόεδρος (ως πέρυσι) του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας παρατήρησε ότι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι αναγκαία για την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο κ. Σάντσεθ, που θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του PSOE το Μάιο, έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση του κράτους πρόνοιας και του συστήματος παιδείας και μίλησε για αρνητικό συντελεστή φορολόγησης για τα χαμηλά εισοδήματα. Αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που είπε ότι είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά «δεν αρκεί» η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να καταστεί βιώσιμο το σύστημα. Πρότεινε μάλιστα να ενισχυθούν τα ταμεία με έσοδα από τη γενική φορολογία.

Ο Ισπανός πολιτικός επίσης υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου λεξιλογίου για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, καθώς «ο κόσμος ακούει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περιμένει κακές ειδήσεις», όπως περικοπές παροχών, πιο ανασφαλείς εργασιακές σχέσεις, υψηλότερους φόρους και χαμηλότερες αποδοχές. Οι πόλιτες, είπε, δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις «που επιβάλλονται από τα πάνω».

Σε ερώτηση της συντονίστριας Μαρίας Χούκλη για τουε λόγους που απέρριψε τη συνεργασία με τον Μαριάνο Ραχόι, ο κ. Σάντσεθ μίλησε για τη διαφθορά στο Λαϊκό Κόμμα, τη βαθιά διαφωνία τους στο θέμα της Καταλονίας, όπου πιστεύει ότι η πολιτική του κ. Ραχόι έχει ενισχύσει τον κίνδυνο απόσχισης, αλλά και τη διάσταση στην οικονομική πολιτική και ειδικά στα εργασιακά. «Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αλλαγής», κατέληξε, αλλά επειδή τα τρία κόμματα – PSOE, Podemos, Ciudadanos – δεν μπόρεσαν να τα βρουν, έγινε πάλι πρωθυπουργός ο Μ. Ραχόι.

Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για τις 400.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια (70.000 εκ των οποίων αφορούν επιχειρήσεις). «Παρά τους 38 νόμους» που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, είπε, εξακολουθεί να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Σημείωσε επίσης ότι απαιτούνται δαπάνες 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, ενώ το κόστος της γραφειοκρατίας και των κλειστών επαγγελμάτων είναι 4,5 δισ. ετησίως.

Μιλώντας για τις κυβερνήσεις συνασπισμού είπε ότι είναι «μία πραγματικότητα παντού στην Ευρώπη», που στην Ελλάδα «ήρθε με την κρίση». Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, είπε «ενώνει τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος» και αποτελεί «ένα πολιτικό τέρας», χωρίς «καμμία προγραμματική συμμφωνία» λκαι με όλους σχεδόν τους βουλευτές του ελάσσονος εταίρου να είναι υπουργοί.

Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «μεγάλο κίνημα», άλλοτε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, άλλοτε πιο λαϊκιστικό, το οποίο «το διέλυσε η κρίση». Υπενθύμισε ότι στα χρόνια της κρίσης οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν από 3 εκατ. σε 300.000, σχολιάζοντας ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν επιστρέφουν και ότι το κόμμα «έκλεισε τον κύκλο του». Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι ένα νέο κόμμα που να εκπροσωπεί τον προοδευτικό χώρο, που να προκύψει από εθνική συνέλευση με εκλογή αρχηγού από τη βάση – δεν αρκεί η συγκόλληση προσωπικοτήτων.

Ο Σάντρο Γκόζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φέρνουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα φέρνουν πόνο και ενισχύουν λαϊκιστικά κινήματα που είναι κατά των μεταρρυθμίσεων. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε στην Ιταλία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας το Κίνημα των Πέντε Αστέρων «κατά των μεταρρυθμίσεων» και κατά της Ε.Ε. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνοδευθούν από μέτρα κοινωνικής συνοχής και παροχής ευκαιριών, οι μεταρρυθμιστές «θα μείνουμε στη μειοψηφία», τόνισε ο κ. Γκόζι, και θα επικρατήσει ο «συντηρητικός κορπορατισμός» στην Ευρώπη.

Ο Τζάιλς Μέριτ, πρόεδρος και ιδρυτής της οργάνωσης «Φίλοι της Ευρώπης» και πρώην ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, έδωσε έμφαση στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την οποία παρομοίασε με βάρκα που βουλιάζει.

Ο Πάνος Τσακλόγλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, αλλά «ότι ξεκινούσαμε από μία εξαιρετικά χαμηλή βάση». Εντόπισε τους δύο κύριους τομείς προτεραιότητας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και στη δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι κοινωνική πολιτική κάνει το κράτος, όχι οι επιχειρήσεις, και ανέφερε ότι «πρέπει να διαχωρίσουμε την κοινωνική ασφάλιση από την κοινωνική πρόνοια».

Σημείωσε τέλος ότι «αυτοί που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις, θίγονται πολύ», ενώ αυτοί που ωφελούνται, «παρότι είναι πολλοί, ωφελούνται λίγο». Γι’ αυτό, κατέληξε, «δεν θα δούμε ποτέ διαδηλώσεις υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στο τέλος της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πήρε το λόγο ο Μάριο Μόντι. Ο κ. Μόντι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όταν έλαβε την απόφαση να αναλάβει την πρωθυπουργία και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς την προσφυγή σε πρόγραμμα και την έλευση της τρόικας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα κόμματα που ήταν πρόθυμα να στηρίξουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα – και έτσι οι πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων αυτοεξαιρέθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή