Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. «αιφνιδιάζεται» από τους βανδάλους

Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. «αιφνιδιάζεται» από τους βανδάλους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πίσω από τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που προκαλούν φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία βρίσκεται σταθερά η αστυνομία, παρά τα επιχειρησιακά σχέδια που τίθενται σε εφαρμογή για τη σύλληψη των αποκαλούμενων «μπαχαλάκηδων». Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχουν καταγραφεί φθορές σε επικυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων, εμπρησμοί δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, ξυλοδαρμοί και επιθέσεις κατά αστυνομικών, δίχως σε καμία περίπτωση να υπάρχει προσαγωγή ή σύλληψη υπόπτου.

Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποδίδουν το φαινόμενο στη μέχρι πρότινος –όπως υποστηρίζουν– απουσία δικτύου συλλογής πληροφοριών. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα καταφέρουν το επόμενο διάστημα πλήγματα σε κυκλώματα που δρουν στα Εξάρχεια και πρωταγωνιστούν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών, υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών κ.ά. Οι αξιωματικοί στη ΓΑΔΑ αναγνωρίζουν ότι αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητά τους η σύλληψη νεαρών που προκαλούν φθορές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι είναι αδύνατο να φυλαχθούν όλοι οι πιθανοί «στόχοι» στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποίησαν την Πέμπτη κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια νεαρών, Ελλήνων και Αλβανών, που θεωρούνται ύποπτοι ότι τη νύχτα των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο έκαψαν την ελληνική σημαία. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος 22 συνολικά ατόμων, τα περισσότερα από τα οποία κατηγορούνται για κατοχή και μικροδιακίνηση ναρκωτικών.

Για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Το μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων ημερών ξεκίνησε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, όταν άγνωστοι μπήκαν στον χώρο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Γαλλικού Ινστιτούτου και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά. Χρησιμοποιώντας εύφλεκτο υγρό, πυρπόλησαν αρχικά ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια έσπασαν τα παράθυρα γραφείων και πέταξαν μέσα μπιτόνια με βενζίνη και αναμμένα στουπιά. Κατάφεραν να διαφύγουν δίχως να εντοπιστούν από την αστυνομία. Πηγή της Ασφάλειας διευκρίνισε ότι οι «μπαχαλάκηδες» μπήκαν στους χώρου του Ινστιτούτου από ανασφάλιστη πόρτα που «βλέπει» στον πεζόδρομο της οδού Πρασσά.

Μολότοφ σε κλινική

Ενα εικοσιτετράωρο μετά, άγνωστοι πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση σε ιδιωτική κλινική τεχνητής γονιμοποίησης στο Χαλάνδρι. Εσπασαν την τζαμαρία στην είσοδο και πέταξαν στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ, αφού πρώτα ακινητοποίησαν τον φύλακα. Και σ’ αυτή την περίπτωση κατάφεραν να διαφύγουν δίχως να καταδιωχθούν από αστυνομικούς. Μερικές ώρες αργότερα, στη 1.15 το μεσημέρι, μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» έκαναν «ντου» σε συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σόλωνος και προκάλεσαν φθορές στο εσωτερικό του. Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στη δράση χρησιμοποίησαν ως «ορμητήριό» τους το κτίριο της Νομικής που βρίσκεται απέναντι από το συμβολαιογραφικό γραφείο.

Το μπαράζ βίαιων επιθέσεων κορυφώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν νεαροί που βρίσκονταν στο προαύλιο της Παντείου ξυλοκόπησαν αστυνομικό της Ασφάλειας που εκτελούσε υπηρεσία στη γύρω περιοχή. Ο αστυφύλακας δέχτηκε χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, κατάφερε ωστόσο να διαφύγει και να αναζητήσει καταφύγιο σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν νέες φθορές σε επικυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων, παρά μάλιστα την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού αστυνομικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, άγνωστοι εισέβαλαν εκ νέου στο τέρμα των λεωφορείων στην περιοχή του Ζωγράφου και προκάλεσαν φθορές σε δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ, δίχως να γίνουν αντιληπτοί από την ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200 «μυστικοί» αστυνομικοί έχουν διατεθεί για τη σύλληψη νεαρών που επιδίδονται σε φθορές επικυρωτικών μηχανημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή