ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσιάστηκε η μελέτη αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου

paroysiastike-i-meleti-anastilosis-toy-panagioy-tafoy-2178600

Με ιδανικό φόντο την επιβλητική αίθουσα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, παρουσιάστηκε επίσημα, σήμερα το βράδυ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θρησκευτικών ηγετών και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των Αρχών και των φορέων του τόπου, το έργο της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, από την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου.

Ειδικότερα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μακαριώτατος πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄, ο μακαριώτατος μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, θρησκευτικοί ηγέτες της Καθολικής και Αρμένικης Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, καθώς και οι πρέσβεις στην χώρα μας του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. Από πλευράς των αρχών και των φορέων, εκτός από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, παρέστησαν σύσσωμη η δημοτική αρχή, το «παρόν» έδωσαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης και Χαράλαμπος Κόκκινος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. Ρόδου Στράτος Καρίκης, οι πρώην βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, οι πρώην δήμαρχοι Ρόδου Σάββας Καραγιάννης και Χατζής Χατζηευθυμίου, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, η Αλίκη Μοσχή, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Την εκδήλωση «άνοιξε» με το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρόδου και στην ομιλία του περιελάμβανε αρκετά μηνύματα που στέλνει απέναντι στις εξάρσεις και τους φανατισμούς στην ευρύτερη περιοχή και στο προσφυγικό πρόβλημα.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκαν ο μητροπολίτης Ρόδου, ο οποίος έκανε λόγο για μία ιδιαίτερη τιμή για εμάς, αφού ο σεβασμός του ροδιακού λαού προς τον Πανάγιο Τάφο παραμένει αμείωτος, καθώς και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων που συνέδεσε την παρουσίαση με την ιστορική και πολυπολιτισμική Ρόδο που γιορτάζει σήμερα την 70η επέτειο της Ενσωμάτωσης και έχει συνδεθεί με τα Ιεροσόλυμα. Ακολούθησαν οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες και την εκδήλωση έκλεισε η Τόνια Μοροπούλου με την παρουσίαση του μεγάλου αυτού έργου, το οποίο θα παρουσιαστεί στα Ιεροσόλυμα στις 22 Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια του ΕΜΠ έκανε λόγο για την ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια να παρουσιάσει ένα συλλογικό έργο, ως επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας, που συμφωνήθηκε και από τις τρεις θρησκευτικές κοινότητες. Κλείνοντας τόνισε ότι το ζητούμενο είναι το Ιερό Κουβούκλιο ν’ αναδεικνύει τις αξίες του και να αποτελεί σύμβολο προσκυνήματος ανά τους αιώνες, ενώ ευχαρίστησε για την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο στην πατρίδα της, την Ρόδο. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική που έπαιξε κουαρτέτο.