Προσλήψεις ΕΑΠ με αφαίρεση μορίων λόγω εμπειρίας

Προσλήψεις ΕΑΠ με αφαίρεση μορίων λόγω εμπειρίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέτοντας νέους όρους επιλογής διδασκόντων, οι οποίοι έχουν προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα, η διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) επιχειρεί ανανέωση του διδακτικού της προσωπικού. Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος Βασίλης Καρδάσης κάνει λόγο στην «Κ» για τήρηση της ακαδημαϊκής ποιότητας, ωστόσο οι διδάσκοντες αναφέρουν ότι η ανανέωση γίνεται με διαβλητούς όρους και μιλούν για αντισυνταγματικότητα. Αλλωστε, είναι καινοφανές να «τιμωρείται» –μέσω της αρνητικής μοριοδότησης– η εμπειρία.

Ειδικότερα, σήμερα στο ΕΑΠ υπηρετούν 40 μόνιμοι πανεπιστημιακοί, ενώ για το διδακτικό έργο υπάρχουν 1.970 συμβασιούχοι σε θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ). Για τα έτη 2017-18, 2018-19, 2019-20, το ΕΑΠ προκήρυξε τις θέσεις ΣΕΠ για τις διδακτικές ανάγκες στις 235 ετήσιες θεματικές και 4 εργαστηριακές ενότητες των έξι προπτυχιακών και 27 μεταπτυχιακών προγραμμάτων, θέτοντας νέους (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) όρους αξιολόγησης των υποψηφίων. Ωστόσο, όπως υποστήριξε μιλώντας στην «Κ» ο Ευθύμιος Ζέρβας, πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ, οι νέοι όροι είναι ακαδημαϊκά έωλοι και αντισυνταγματικοί. Ενδεικτικά, θεσπίζεται κριτήριο της διαθεσιμότητας, βάσει του οποίου ο υποψήφιος, εάν έχει άλλη κύρια επαγγελματική δραστηριότητα, πρέπει να αποδείξει ότι θα μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις του προς το ΕΑΠ. Επίσης, εισάγεται αρνητική μοριοδότηση για όσους υποψηφίους έχουν διατελέσει μέλη ΣΕΠ – για κάθε ακαδημαϊκό έτος προϋπηρεσίας θα τους αφαιρείται μία μονάδα, μέχρι τα 15 έτη. Αντίστοιχα στους υποψηφίους που δεν είχαν ποτέ σύμβαση με το ΕΑΠ θα προστίθενται στην τελική μοριοδότηση 20 μονάδες, κριτήριο που προσιδιάζει σε …κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι οι όροι –και κυρίως η αρνητική μοριοδότηση– αντιβαίνουν τις βασικές αρχές της αξιολόγησης, ενώ επεσήμανε ότι με την προκήρυξη θα διοριστούν επιτροπές επιλογής ΣΕΠ που θα θέσουν ρήτρες για την πρόσληψη των υποψηφίων, γεγονός που αφήνει περιθώριο για επιλογές με υποκειμενικά κριτήρια.

Ο κ. Καρδάσης υπεραμύνθηκε της προκήρυξης λέγοντας στην «Κ» ότι «επιχειρείται μια σχετική ανανέωση των διδασκόντων, διατηρώντας την υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα». Για το θέμα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση, στην οποία μιλάει για «κριτήρια προδήλως αντισυνταγματικά», για «πρόθεση της διοικούσας επιτροπής για “μαζικές εκκαθαρίσεις” υποψηφίων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης» και για «απροκάλυπτη πολιτική χειραγώγηση του ΕΑΠ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή