88 εκατ. στο Δημόσιο από Energa, Hellas Power

88 εκατ. στο Δημόσιο από Energa, Hellas Power

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει εισπράξει έως τώρα το ελληνικό Δημόσιο από υποθέσεις διαφθοράς, με βάση τη νομοθεσία που προβλέπει την επιστροφή χρημάτων που αποτελούν αντικείμενο κατάχρησης, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στα δημόσια ταμεία, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε στην υπόθεση των ηλεκτρικών εταιρειών ποσά σε δεσμευμένους λογαριασμούς να αποδοθούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που αποτελεί συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης για τους υπευθύνους των ηλεκτρικών εταιρειών Energa και Hellas Power συνολικά 88 εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν άμεσα στο Δημόσιο και σε δήμους που διεκδικούσαν ποσά που είχαν καταχραστεί οι καταδικασθέντες από την παράνομη ιδιοποίηση χρημάτων που σχετίζονταν με την καταβολή του πρώτου τέλους για τα ακίνητα, γνωστού ως «χαράτσι».

Οπως έκρινε το δικαστήριο, το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με την καταβολή των χρημάτων, αργά χθες το βράδυ, το Δημόσιο έχει λαμβάνειν 58 εκατ. ευρώ από τα 88 που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμούς των εμπλεκομένων, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. θα αποδοθούν σε δήμους που είχαν διεκδικήσεις από τα τέλη των ακινήτων, τα οποία –τότε– εισπράττονταν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τα 88 εκατ. ευρώ που έως τώρα βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα κατατεθούν άμεσα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από εκεί θα πάρει τα ποσά που δικαιούται το Δημόσιο αλλά και οι δήμοι.

Για την υπόθεση των δύο ηλεκτρικών εταιρειών πρόσφατα καταδικάστηκαν στελέχη τους σε πολυετείς καθείρξεις, καθώς στους περισσότερους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και μόνον τρεις από αυτούς μετά την καταδίκη τους οδηγήθηκαν στις φυλακές. Κατά της απόφασης αυτής, όμως, ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα εφετών Γρηγόριο Πεπόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή