Μία ακόμη αναβολή, πλήγμα στην Παιδεία

Μία ακόμη αναβολή, πλήγμα στην Παιδεία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατύχησε, για δεύτερη φορά, μία απόπειρα του Αντώνη Λιάκου να αξιοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία. Χθες, ο πανεπιστημιακός που διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, υπό τον φόβο των επεισοδίων από αριστεριστές, αποφάσισε να ακυρώσει την εκδήλωση στην οποία θα μετείχαν ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και οι προηγούμενοι, Αννα Διαμαντοπούλου και Νίκος Φίλης. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι όταν διεκόπησαν οι, υπό τον κ. Λιάκο, εκδηλώσεις διαλόγου στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Η άποψή μου είναι ότι είναι λάθος η αναβολή. Είναι ευθεία ήττα της δημοκρατίας», απάντησε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, η εκδήλωση στην Τεχνόπολη αφορούσε, όπως ο ίδιος ο κ. Λιάκος ανέφερε, τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με αφορμή αφενός την επέτειο των 100 χρόνων από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του Βενιζέλου το 1917, αφετέρου την έκδοση των πορισμάτων του διαλόγου από τις εκδόσεις «Ασίνη». (Αλήθεια, υπάρχει αίσθηση μεγεθών;)

Οπως ανακοινώθηκε χθες «λόγω της εξαγγελίας αντισυγκεντρώσεων από αριστερίστικες ομάδες (υπό το κάλυμμα συνδικαλιστικών ενώσεων), η δημόσια συζήτηση δυστυχώς αναβάλλεται, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος τόσο για τους ομιλητές όσο και για το κοινό. Αυτοί μεν θα μιλήσουν για νίκη, η πικρή αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα νέο κρούσμα λογοκρισίας μέσω αντισυγκεντρώσεων. Δυστυχώς».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους οργανωτές της συζήτησης, που επισήμως εφέροντο να είναι οι εκδόσεις «Ασίνη» και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των εκδόσεων δεν ήταν ενήμεροι για την ακύρωση της εκδήλωσης, ενώ πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι ο κ. Λιάκος ζήτησε από την Τεχνόπολη να του εξασφαλίσει την προστασία της εκδήλωσης, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση, καθώς η Τεχνόπολη δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας. Ετσι, όλα δείχνουν ότι ο κ. Λιάκος αποφάσισε την ακύρωση και ενημέρωσε τους προσκεκλημένους του, μεταξύ των οποίων και τον βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρο Φορτσάκη.

Από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απάντησε στον κ. Λιάκο ότι η απόφαση είναι ευθεία ήττα της δημοκρατίας. Παράλληλα, με ακόμη πιο καυστική ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η κ. Διαμαντοπούλου υπενθύμισε τη στάση της σε εκδήλωση το 2010 στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όταν εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να την διακόψουν. Τότε, η κ. Διαμαντοπούλου παρά τις διαμαρτυρίες των αντιδρώντων, συνέχισε να μιλάει εκθειάζοντας το έργο των εκπαιδευτικών που βραβεύονταν για το καινοτόμο έργο τους. Αναρτώντας και το σχετικό βίντεο από την εκδήλωση του 2010, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Δειλιάζουν μπρος στα δημιουργήματά τους εκείνοι που τα εξέθρεψαν. Εμείς δεν κάναμε πίσω!».

Βέβαια υπάρχει εκτίμηση ότι θα μπορούσε η συζήτηση να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί, φτάνει ορισμένοι από τους υψηλούς συμμετέχοντες να την υποστήριζαν. Το ήθελαν, ή απλώς βρήκαν την ευκαιρία να αφιερώσουν σε κάτι πιο γόνιμο τον πολύτιμο, απογευματινό χρόνο τους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή