Στον «πάγο» Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Στον «πάγο» Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά των υπευθύνων της Περιφέρειας Αττικής είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. Ο λόγος είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες της χώρας, επί 15 μήνες δεν εκδίδει άδειες λειτουργίας για νέες Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), επικαλούμενη κενά στη νομοθεσία, και θέτοντας με τον τρόπο αυτό επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στον «πάγο». Αυτή τη στιγμή σε αναμονή για αδειοδότηση είναι τουλάχιστον 50 μονάδες στην Αθήνα, η πλειονότητα των οποίων έχει λάβει εδώ και μήνες έγκριση σχεδίων από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Οπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) Γιώργος Χρονόπουλος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δατσέρης και ο γ.γ. της ένωσης Απόστολος Μανδρέκας, οι ΜΗΝ, στις οποίες μπορούν να γίνουν χειρουργικές πράξεις εφόσον αυτές δεν απαιτούν ολική αναισθησία και διανυκτέρευση, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε όλες τις προηγμένες χώρες. Στην Ελλάδα ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας άνοιξε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 2014 με υπουργική απόφαση που έθετε τις τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία και τη νόμιμη λειτουργία των μονάδων αυτών. Βάσει αυτής της υπουργικής απόφασης, άνοιξαν 29 ΜΗΝ εκτός Αττικής και μόλις οκτώ στο Λεκανοπέδιο (γι’ αυτές τις οκτώ η έκδοση της άδειας ήταν αρμοδιότητα ιατρικού συλλόγου). Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, «διαβάζει» διαφορετικά τον νόμο και δεν εκδίδει άδειες, με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να εκδοθεί υπουργική απόφαση που να καθορίζει ποιες πράξεις θα γίνονται στις ΜΗΝ.

Οι εκπρόσωποι των ΜΗΝ άφησαν αιχμές για «συμφέροντα» πίσω από την άρνηση της Περιφέρειας Αττικής, την οποία συνέδεσαν με την προσφυγή των ιδιωτικών κλινικών στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τις τεχνικές προδιαγραφές των ΜΗΝ, η οποία και τελικά απερρίφθη. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσαν αποφασισμένοι να προσφύγουν νομικά και να αναζητήσουν ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος. Τόσο ο εκπρόσωποι των ΜΗΝ όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος αναφέρθηκαν και στη στάση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το οποίο κατηγόρησαν για καθυστέρηση στη γνωμοδότηση για το ποιες πράξεις θα γίνονται στις ΜΗΝ, που θα «ξεμπλόκαρε» τη διαδικασία.

Η ημερήσια νοσηλεία έχει πολλούς υποστηρικτές, καθώς επιφέρει μείωση των εξόδων για νοσηλεία, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Σε άλλες χώρες οι επεμβάσεις που διαχειρίζονται οι κλινικές ημέρας ξεπερνάει το 40% του συνόλου των χειρουργείων (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία κ.ά.) ενώ αγγίζει το 88% στον Καναδά.

Υπέρ της αδειοδότησης των ΜΗΝ τάχθηκε χθες και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης. Οπως είπε, «είναι απαράδεκτο την εποχή που η χώρα μας προσπαθεί να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό να παραμένει ουραγός σε αυτό το σημαντικό θέμα που αποτελεί πραγματικότητα για όλο τον δυτικό κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή