«Νέοι» παλιοί υπολογιστές για μαθητές

«Νέοι» παλιοί υπολογιστές για μαθητές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα λάπτοπ για κάθε μαθητή», με αυτό το σύνθημα οι εθελοντές της ομάδας «Επανεκκίνησις» συλλέγει παλιούς υπολογιστές, τους επιδιορθώνει και τους μοιράζει σε σχολεία που έχουν ανάγκη.

«Πρέπει να κλείσει η ψαλίδα του ψηφιακού αναλφαβητισμού», επισημαίνει στην «Κ» ο εμπνευστής της δράσης και μηχανικός υπολογιστών, Γιώργος Μακρίδης. «Δεν είναι δυνατόν εξαιτίας της κρίσης τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία. Θα το βρουν αργότερα μπροστά τους και τότε θα είναι αργά». Ο Γιώργος Μακρίδης ζούσε χρόνια στο εξωτερικό ασχολούμενος με την πληροφορική. Οπως εξηγεί, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα λίγο πριν από την κρίση, συνειδητοποίησε ότι πολλά σχολεία είτε έχουν πολύ παλιούς και χαλασμένους υπολογιστές είτε δεν έχουν καθόλου. «Δεν γίνεται το 2017 να υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στα νέα μέσα. Είναι αυτοκαταστροφικό», λέει και εξηγεί ότι «τo One Laptop Per Child, ανήκει στον ελληνικής καταγωγής καθηγητή του ΜΙΤ, Νικόλα Νεγρεπόντη, και η αποστολή του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει τα παιδιά του κόσμου μέσα από την εκπαίδευση».

Η εφαρμογή της ιδέας ήρθε το 2015 από το δίκτυο Ελλήνων του εξωτερικού «Αllilonet» που συγκεντρώνει δωρεές από μεγάλες εταιρείες και ιδιώτες που αλλάζουν τους υπολογιστές τους. «Θέλουμε να προωθήσουμε την καινοτομία και να ενισχύσουμε την ίση πρόσβαση και τις δυνατότητες στα παιδιά ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης», λέει στην «Κ» το μέλος του δικτύου και εθελόντρια της ομάδας, Βασιλική Λιάκου. «Ελπίδα μας είναι κάθε μαθητής/τρια να αποκτήσει τη δυνατότητα να χειρίζεται αποτελεσματικά και ορθά την τεχνολογία προς όφελος δικό του/της, της κοινωνίας και του συνόλου», προσθέτει.

Η «Επανεκκίνησις» συνεργάζεται ήδη με 11 μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής που διαθέτουν αφιλοκερδώς τις εγκαταστάσεις τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους για την επισκευή των συλλεγόμενων συσκευών. «Δίνουμε την ευκαιρία και σε φοιτητές μηχανικούς υπολογιστών από τα ελληνικά ΑΕΙ να προσφέρουν εθελοντική εργασία, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό τους με προϋπηρεσία», λέει η συντονίστρια των εθελοντών Κλεοπάτρα Κωστάκου, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι πολύ χρήσιμη η απόκτηση προϋπηρεσίας και ειδικά μέσα από την εθελοντική προσφορά.

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στη χώρα μας είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών. Δεδομένου ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ταλαντούχων, καταρτισμένων ατόμων μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Το ποσοστό των πτυχιούχων στους κλάδους των νέων τεχνολογιών αυξάνεται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μείωση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή