«Πινγκ πονγκ» με την Αγορά Κυψέλης

«Πινγκ πονγκ» με την Αγορά Κυψέλης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι αδημονούσαν να καλωσορίσει η Δημοτική Αγορά Κυψέλης το «αύριο» δυστυχώς θα περιμένουν κι άλλο – άγνωστο για πόσο, καθώς εκκρεμούν συνεδριάσεις δύο διαφορετικών επιτροπών σε βάθος πολλών μηνών. Στις 22/2/2017, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής έκανε δεκτή την προσφυγή (3/1/2017) της συμβούλου της 6ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Δήμητρας-Ινές Αγγελή-Λυκούδη, από την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη, «παγώνοντας» τη λειτουργία της Αγοράς. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 9ης/12/2016 για ανάθεση στο Impact Hub Labs –αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις– της διαχείρισης της Αγοράς, δίχως πρώτα να γνωμοδοτήσει, «ως όφειλε», η 6η Δημοτική Κοινότητα.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη απαντήσει με προσφυγή (28/2/2017) κατά της κ. Λυκούδη. Βασικό επιχείρημα, «η παραχώρηση δημοτικού ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 185 §2 ν. 3463/2006, η οποία ορίζει ειδικώς και το όργανο που έχει την αρμοδιότητα – ήτοι το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να προβλέπει διαδικασία παροχής γνώμης». Στελέχη του Δήμου Αθηναίων θεωρούν ότι έγινε παρανάγνωση μεταξύ παραχώρησης και ενοικίασης, καθώς στη δεύτερη περίπτωση απαιτούνται πράγματι άλλες επικυρωτικές διαδικασίες.

Η κ. Λυκούδη αναφέρει, μιλώντας στην «Κ», ότι η προσφυγή της εδράζεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρξε διαφάνεια. Δεν ενημερωθήκαμε για το σχέδιο του νέου διαχειριστή – προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του από το… καταστατικό της εταιρείας. Και κάτι ακόμη: αν ο διαχειριστής βάλει μισθούς στελεχών στις 6.000 ευρώ, ποιος μας εγγυάται ότι θα μείνουν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς; Δεν υπάρχουν ρήτρες», σημειώνει, για να συμπληρώσει: «Αυτό που ζήτησα ήταν να εξεταστεί αν όλα έγιναν σύννομα. Και δικαιώθηκα».

Πράγματι, όπως παραδέχονται στελέχη του δήμου, δεν έγινε ενημέρωση για το business plan του νέου διαχειριστή της Αγοράς, διότι «είχε συμφωνηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ δήμου και Impact Hub Labs, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων». Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρουν ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και έως την τελική παραχώρηση της Αγοράς, ο δήμος ενημέρωνε θεσμικά τους κοινοτικούς συμβούλους, χωρίς να έχει ποτέ υπάρξει κάποια ισχυρή αντίρρηση – εξάλλου, συμμετείχαν ενεργά στις επιμέρους δράσεις». Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν, ο ίδιος ο κ. Καμίνης είχε ζητήσει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής συνεχούς παρακολούθησης της Αγοράς. «Αν υπήρχε πρόβλημα στη διαχείριση, θα διακόπταμε τη συνεργασία, υπάρχει σχετική ρήτρα», λένε χαρακτηριστικά.

Στελέχη του δήμου αναφέρουν ότι η κίνηση της κ. Λυκούδη «έχει, όπως όλες, πολιτικά ελατήρια». Επ’ αυτού, επικαλούνται την απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής: « […] η εποπτεία που ασκείται στους ΟΤΑ συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και όχι στη σκοπιμότητα της λήψης σχετικών αποφάσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, σύμβουλος αντιπολιτευόμενης παράταξης παραδέχθηκε ότι η προσφυγή «είναι πολιτική».

Παρά ταύτα, ο Δήμος Αθηναίων «θα ακολουθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες». Σε αυτό το πνεύμα, η οικονομική επιτροπή του δήμου, με ψήφους 7 υπέρ και 4 κατά, ενέκρινε την προσφυγή κατά της κ. Λυκούδη και, εξ αντακλάσεως, την παραχώρηση της διαχείρισης της Αγοράς στο Impact Hub Labs, ενώ επίκειται συνεδρίαση της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την παραχώρηση της Αγοράς στον νέο διαχειριστή, απόφαση που θα πρέπει να επικυρωθεί, στη συνέχεια, από την Περιφέρεια. Και όλα αυτά, ενώ ο νέος διαχειριστής έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με μεγάλα ιδρύματα και επιχειρήσεις της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή