Επιστροφή χρημάτων για τις τηλεοπτικές άδειες

Επιστροφή χρημάτων για τις τηλεοπτικές άδειες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελευταία πράξη στη φαρσοκωμωδία της περασμένης χρονιάς, με στόχο την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, παίχθηκε χθες στη Βουλή. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η επιστροφή των 85 εκατ. ευρώ που προκατέβαλαν τον περασμένο Οκτώβριο οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός κρίθηκε παράνομος από το ΣτΕ και χθες η Βουλή αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την επιστροφή των χρημάτων στις τέσσερις επιχειρήσεις που είχαν κατακυρωθεί οι άδειες.

Με εξαίρεση το κόμμα της Χρυσής Αυγής, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν υπέρ της επιστροφής των χρημάτων στους ενδιαφερομένους. Η Ν.Δ., όπως υποστήριξε ο εισηγητής του κόμματος Κων. Κατσαφάδος, παρότι η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη, την υπερψήφισε, καθώς θεωρεί ότι «το ελληνικό κράτος οφείλει να είναι συνεπές απέναντι στις υποχρεώσεις του όχι μόνο στους υπερθεματιστές –που δεν είναι πλέον υπερθεματιστές– αλλά απέναντι σε όλη την ελληνική κοινωνία και τους Ελληνες πολίτες». Ο βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε την τροπολογία την τελευταία πράξη του «Βατερλώ» που έζησε η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών. Ακόμη ο εισηγητής της Ν.Δ., τέλος, ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια υφυπουργό Αικ. Παπανάτσιου, καθώς η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος διαθέτει η όχι φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. «Λογικό θα ήταν», είπε ο ίδιος στην «Κ», «η κυβέρνηση που έχει αντιταχθεί και αξιακά απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματιών να θέλει να φέρει εμπόδια στην επιστροφή αυτών των χρημάτων».

Η κ. Παπανάτσιου, από την άλλη πλευρά, απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο, είπε ότι «η φορολογική ενημερότητα είναι υποχρέωση όταν εισπράττονται χρήματα από τους ιδιώτες». Προσέθεσε δε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιστρέφονται χρήματα ύστερα από απόφαση του ΣτΕ. Και ότι αυτό αφορά την προηγούμενη κατάσταση, πριν δηλαδή δοθούν τα χρήματα. «Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν επιβάλλεται φορολογική ενημερότητα», κατέληξε.

Πάντως, η επιστροφή χρημάτων στις τέσσερις επιχειρήσεις θα γίνει με συμψηφισμό τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο ή ασφαλιστικούς φορείς, που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες σχολίαζαν επίσης την απουσία του αρμοδίου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά από την κατάθεση της τροπολογίας που φέρει την υπογραφή του. Ο υπουργός, πάντως, χθες απέστειλε την εγκύκλιο σχετικά με το «μοίρασμα» της κρατικής διαφήμισης στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που θα ενταχθούν στο μητρώο που εξήγγειλε ο ίδιος προχθές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή