Πολιτικό μήνυμα Ιερωνύμου για Θρησκευτικά

Πολιτικό μήνυμα Ιερωνύμου για Θρησκευτικά

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ο κ. Ιερώνυμος, προχωρώντας σε μια κίνηση με ιδιαίτερο νόημα για τον νικητή της… διελκυστίνδας, παρουσίασε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας τα πρακτικά της συνάντησης στις 5 Οκτωβρίου 2016 ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία για το μάθημα, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι ψεύδεται και ότι, «επικαλούμενος κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν». Συνεργάτες του κ. Φίλη τόνισαν στην «Κ» ότι στη συνάντηση στις 5/10/16 δεν τηρήθηκαν πρακτικά. Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «στον κ. Φίλη μπορούν να απαντήσουν όσοι ήταν παρόντες στη συνάντηση», ενώ εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι αρμόδιος να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Ιερώνυμος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Πάνος Καμμένος φέρεται να είχε πει στον κ. Ιερώνυμο ότι, αν δεν υιοθετηθεί η θέση της Εκκλησίας, ήταν διατεθειμένος ακόμη και να «ρίξει» την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στα πρακτικά που παρουσίασε ο κ. Ιερώνυμος στην Ιεραρχία, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να δεσμεύεται για διάλογο από μηδενική βάση για το πρόγραμμα των Θρησκευτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι αντιγράφει τα πρακτικά της 5ης Οκτωβρίου για να περιγράψει στους 82 Ιεράρχες τα όσα διεμήφθησαν: «Ο κ. πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του: “Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούργιο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο”. Οταν τελείωσε η συνάντηση, ο κ. Ιερώνυμος πήρε τον κ. Τσίπρα κατά μέρος και του είπε: “Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο”. Ο πρωθυπουργός απάντησε: “Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!”. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν: “Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση”».

Κατόπιν και εξαιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του κ. Φίλη, μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε χθες στην Ιεραρχία ότι «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6/10/2016 το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός».

Μετά τα παραπάνω, ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «τα γεγονότα είναι γνωστά και καμία εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει» και παρέθεσε απόσπασμα από ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθούν τα νέα προγράμματα σπουδών και κατόπιν θα συγγραφούν νέα βιβλία. «Στο απόσπασμα αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία», δήλωσε ο κ. Φίλης, περιλαμβάνοντας στο σχόλιό του τον νυν υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, για τον οποίο και ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι, «με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνουν, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή