ΣτΕ: Αντισυνταγματική η συνεχής παράταση παραγραφής φορολογικών αξιώσεων – στην ολομέλεια η τελική απόφαση

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η συνεχής παράταση παραγραφής φορολογικών αξιώσεων – στην ολομέλεια η τελική απόφαση

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί τελικά για τη συνταγματικότητα ή μη των συνεχών παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων, μετά την απόφαση του Β’ Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο με αυξημένη σύνθεση (επταμελή) έκρινε ότι η πρακτική των συνεχών παρατάσεων είναι αντισυνταγματική.

Σε περίπτωση που και η Ολομέλεια αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των συνεχών παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων, εκτιμάται, ότι θα είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που θα κλείσουν με κόστος για το Δημόσιο το οποίο προς παρόν δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Η υπόθεση που κρίθηκε από το ΣτΕ αφορούσε σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών στην οποία μετά τον έλεγχο του 2002 είχε επιβληθεί φόρος περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και πρόσθετος φόρος περί τα 11 εκατομμύρια λόγω ανακριβών στοιχείων στη φορολογική της

Στην απόφαση τους οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων,  ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Οι συνεχείς παρατάσεις, σημειώνεται στην απόφαση, αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή