ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Διόρθωση λάθους» η αύξηση μισθού της διευθύντριας

diorthosi-lathoys-i-ayxisi-misthoy-tis-dieythyntrias-2179264

H αύξηση κατά 50% του μισθού της διευθύντριας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξηγείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ως αποκατάσταση λάθους που σημειώθηκε «εκ παραδρομής». Πάντως ο προκάτοχος της σημερινής διευθύντριας, που τοποθετήθηκε τυπικά στη συγκεκριμένη θέση τον Οκτώβριο του 2016, εισέπραττε τον «λανθασμένο» μισθό επί μήνες, ο οποίος μάλιστα είχε υποστεί και τις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αύξηση του μισθού της διευθύντριας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής από 2.604 ευρώ τον μήνα (μεικτά, δηλαδή, 2.154 ευρώ μισθός και 450 επίδομα ευθύνης) σε 3.950 ευρώ αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 23/2/ 2017, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Το συγκεκριμένο «μπόνους», ελέω συστήματος Δημοσίου, δόθηκε τουλάχιστον άκαιρα, έστω ακόμα και για σημειολογικούς λόγους. Μόλις ενάμιση μήνα νωρίτερα οι σκηνές των προσφύγων στη Μόρια είχαν σκεπαστεί από το χιόνι και οικογένειες είχαν βρεθεί να ξεπαγιάζουν στο χιονιά. Τις επόμενες εβδομάδες τρεις πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν στον καταυλισμό. Ταυτόχρονα οι συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά παραμένουν τους δύο τελευταίους μήνες απλήρωτοι, λόγω «γραφειοκρατικών δυσκολιών».

«Ο νομοθέτης ήδη από το 2011 (νόμος 3907/2011) προέβλεψε τον καθορισμό των αποδοχών του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η απόφαση αυτή εξαρχής (ΦΕΚ 1865/2011 τ. Β) καθόριζε ότι οι αποδοχές αντιστοιχούν σε εκείνες του ειδικού γραμματέα», επισημαίνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε για να εξηγήσει τα…. αδικαιολόγητα. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι σε εφαρμογή του νόμου 4375 τον Απρίλιο του 2016 (νόμος που ψήφισε επειγόντως ο ΣΥΡΙΖΑ) εκδόθηκε υπουργική απόφαση (15/7/2016) με την οποία «εκ παραδρομής ταύτισε τη θέση του διευθυντή με τη θέση του προϊσταμένου Διεύθυνσης των υπολοίπων Υπηρεσιών». Ο διευθυντής – ειδικός γραμματέας, λοιπόν, έχει υψηλότερη αμοιβή από τον απλό διευθυντή υπηρεσίας και το λάθος αυτό διορθώνεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (23/2/2017), με την οποία αυξήθηκε ο μισθός της σημερινής διευθύντριας.

Για την ιστορία, πάντως, ο προκάτοχος της σημερινής διευθύντριας αμειβόταν με τον χαμηλότερο μισθό έως τον Οκτώβριο 2016 οπότε και αποχώρησε. Η σχετική, μειωμένη, αμοιβή επίσης είχε καθοριστεί εγγράφως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στενή συνεργάτις του Μουζάλα

Στις 31 Μαΐου 2016 εκδόθηκε ανοικτή δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης από το υπουργείο –τότε– Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οσοι υπέβαλαν αίτηση έλαβαν απορριπτικό μέιλ, ενώ πέντε μήνες αργότερα τη θέση κατέλαβε η σημερινή διευθύντρια, η οποία εργαζόταν τότε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ως στενή συνεργάτις του.