Ηρεμούν τα πνεύματα για τα Θρησκευτικά

Ηρεμούν τα πνεύματα για τα Θρησκευτικά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέφτουν, προς το παρόν, οι τόνοι της έντασης που προκλήθηκε για το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά την παρουσίαση (την Τετάρτη) από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο των πρακτικών της συνάντησης στις 5 Οκτωβρίου 2016 ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία για το μάθημα. Κίνηση που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχιεπίσκοπο για παραποίηση των γεγονότων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκφραστεί από τον τότε αρμόδιο υπουργό, από τον νυν αρμόδιο υπουργό, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με σχετική παρέμβασή τους στη Βουλή», υιοθετώντας τη θέση που διατύπωσε προχθές ο κ. Φίλης. Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε πως «αυτή είναι και η θέση η οποία υλοποιείται σήμερα, καθώς, όπως θα γνωρίζετε, συνεχίζεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών στη βάση των σύγχρονων αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος».

Επίσης, ερωτηθείς για τη συζήτηση για τον χωρισμό Κράτους -Εκκλησίας στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι μια συζήτηση η οποία αυτή τη στιγμή ξεκινά, και οι τελικές θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα καταγραφούν όταν κι αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η βασική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αυτά τα βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού Συντάγματος στην κατεύθυνση του σαφούς προσδιορισμού των διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας».

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η δήλωση Τζανακόπουλου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χθες ευχαρίστησε τους αρχιερείς διότι στην πλειονότητά τους –οι 57 από τους 62– έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις επιλογές του, συμφωνώντας με τη συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία για το θέμα των Θρησκευτικών. «Η Ιεραρχία διαλέγεται, διότι συναποφασίζει με την πολιτεία για θέματα που αφορούν σ’ αυτήν, ως τούτο απορρέει από το Σύνταγμα, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους νόμους του κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Υδρας Σεραφείμ, ο οποίος έκανε σχετική εισήγηση στην Ιεραρχία. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος εκδήλωσε την αγάπη του για τον Νίκο Φίλη, λέγοντας: «Εγώ τον αγαπώ τον κ. Φίλη, δεν έχω κάτι για το οποίο να αντιμάχομαι και δεν θα πω τίποτε που να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Παραπέμπω τον κ. Φίλη και εσάς σε όσους ήταν παρόντες στην συνάντηση και δεν ήταν λίγοι. Ψάξτε να δούμε πού είναι η αλήθεια», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή