ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «1ο Μαθητικό Συνέδριο Ερευνας και Επιστήμης» με τη στήριξη Δημόκριτου και Οικουμενικού Πατριαρχείου

to-1o-mathitiko-synedrio-ereynas-kai-epistimis-me-ti-stirixi-dimokritoy-kai-oikoymenikoy-patriarcheioy-2179338

Το «1ο μαθητικό συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά από πρωτοβουλία  εκπαιδευτικών Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και με τη στήριξη του Δημόκριτου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς θα συμμετέχουν σχολεία και από την Κωνσταντινούπολη και την Ιμβρο. 

Η τελετή έναρξης είναι σήμερα Παρασκευή στις 5.30 μμ στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αίθουσα Δρακοπούλου).

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017.

Το «1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας και φιλοδοξεί να εισαγάγει τους μαθητές στη φιλοσοφία της παρουσίασης επιστημονικής εργασίας σε Επιστημονικό Συνέδριο.

Το Μαθητικό Συνέδριο στοχεύει:

• να προσομοιώσει ένα Επιστημονικό Συνέδριο δίνοντας βήμα σε μαθητές να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών.
• να ενθαρρύνει τους μαθητές στη συγγραφή μιας ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας ακολουθώντας συγκεκριμένη μορφοποίηση και τηρώντας κανόνες εγκυρότητας, όπως η αναφορά στη βιβλιογραφία κατά τα πρότυπα μιας επιστημονικής εργασίας.
• να ενθαρρύνει τη συμμετοχή μαθητών σε ερωτήσεις και συζητήσεις (π.χ. στρογγυλή τράπεζα) στο πλαίσιο του Συνεδρίου.
• να προωθήσει τη συνεργασία σχολικών μονάδων με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, την εφαρμογή νέων μαθησιακών μεθόδων και τη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης στη Μέση Εκπαίδευση.
• να υποστηρίξει τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμεσολάβηση του σχολείου σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο του σύγχρονου σχολείου.

Βασική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον επιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, παρουσίασης εργασιών και ώσμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του προγράμματος Erasmus+ KA2 E-lios 2015-1-EL01-KA201-014029.

Οι ερευνητικές εργασίες εντάσσονται στους παρακάτω θεματικούς άξονες:
1. Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία)
2. Μαθηματικά
3. Πληροφορική
4. Αστρονομία και Διαστημική
5. Τεχνολογία-Ρομποτική
6. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις (Φυσική και Μαθηματικά, Πληροφορική και Μαθηματικά, STEM, κ.α.)
7. Διαθεματικές προσεγγίσεις (Επιστήμη και Κοινωνία, Επιστήμη και Περιβάλλον, Επιστήμη και Τέχνη)