Μια διεθνής διάκριση αναδεικνύει το καινοτόμο ψηφιακό έργο του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Μια διεθνής διάκριση αναδεικνύει το καινοτόμο ψηφιακό έργο του Ιδρύματος Λασκαρίδη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στην κορυφή μιας ακρόπολης ή μέσα στα ερείπια ενός ναού σε κάποιον υπέροχο τόπο της Ελλάδας. Δεν σας πιάνει η περιέργεια να μάθετε τι έχει γραφτεί στην αρχαιότητα για το σημείο; Αν δεν κουβαλάτε μια ογκώδη έκδοση, θα μείνετε με την απορία, ακόμα και αν έχει ισχυρό σήμα το κινητό σας τηλέφωνο. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στο Διαδίκτυο οργανωμένη ψηφιακή “δεξαμενή” με όλο αυτό το υλικό. Ηταν κρίμα να μην έχει κανείς πρόσβαση στον πλούτο της αρχαίας γνώσης. Ετσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το topostext», λένε στην «Κ» ο Αμερικανός αρχαιολόγος και τέως διπλωμάτης Μπράντι Κίσλινγκ και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Λασκαρίδη, Κωνσταντίνος Θανασάκης.

Το topostext είναι ένα πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Ιδρυμα. Συνδέει τις πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στη χώρα μας αλλά και στα ευρύτερα όρια του ελληνικού κόσμου της αρχαιότητας. Μέσα από τον ιστότοπο (www.topostext.org) ή το δωρεάν app για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και συσκευές, θα βρει κανείς συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων για έναν συγκεκριμένο τόπο. Το topostext κέρδισε πριν από λίγες ημέρες το βραβείο «Digital Humanities Awards 2016», αναδεικνύοντας την αθόρυβη και ουσιαστική δουλειά που γίνεται στο Ιδρυμα Λασκαρίδη.

Η εφαρμογή, που είναι έως τώρα στην αγγλική γλώσσα, θα εμπλουτιστεί σύντομα και με τις ελληνικές μεταφράσεις των αρχαίων αποσπασμάτων, ενώ θα αποκτήσει και μια ενότητα που θα αφορά τη μυθολογία. Μέσα από το topostext μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε ένα ακόμα ενδιαφέρον πρόγραμμα του Ιδρύματος, το Travelogues, με εικόνες που προέρχονται από εκδόσεις περιηγητικού ενδιαφέροντος από τον 15ο μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η ψηφιακή αυτή διάκριση για το Ιδρυμα Λασκαρίδη έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες επιτυχημένες δράσεις του φορέα, που δημιούργησε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης. Κληρονόμησε την αγάπη για τα γράμματα και τις επιστήμες από τους γονείς του και ιδιαιτέρως τη μητέρα του Αικατερίνη, που άφησε πίσω της σπουδαίο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο. Χάρις στην αφοσίωση της αγαπημένης του συζύγου Μαριλένας, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2015, η μικρή βιβλιοθήκη του Νέου Φαλήρου έγινε πολύ μεγαλύτερη και μεταφέρθηκε σε άλλη στέγη στον Πειραιά, αποκτώντας θαυμάσια εκπαιδευτικά προγράμματα και ισχυρό δανειστικό σκέλος. Πριν από δύο χρόνια άνοιξε και η εμβληματική ιστορική βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, μεγάλες συλλογές παλαιών βιβλίων και αρχείων από σημαντικές προσωπικότητες της διανόησης.

Το Ιδρυμα ενισχύει την ενάλια έρευνα που γίνεται στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, ενώ στο παρελθόν είχε χορηγήσει ειδικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση πέτρινων φάρων.

«Αλλες γενιές Ελλήνων κλήθηκαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα για την πατρίδα, να πάρουν μέρος σε πολέμους. Εμείς είμαστε πιο τυχεροί από τους προγόνους μας. Οσο και αν παραπονιόμαστε για την οικονομική κρίση, το μόνο που δίνουμε στη χώρα μας είναι υλική υποστήριξη», συνηθίζει να λέει ο εφοπλιστής που αγαπά το διάβασμα και αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Ιδρυμα. Τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη παίρνει η κόρη του Κατερίνα, που βαδίζει στα άξια χνάρια της μητέρας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή