Το προσφυγικό επί τάπητος ΣτΕ

Το προσφυγικό επί τάπητος ΣτΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τάπητος, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ βρίσκεται το μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα η επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, αν η τελευταία θεωρείται ασφαλής χώρα, αλλά και οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ελλάδα. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει δύο Σύροι πρόσφυγες (κρατούνται στη Μυτιλήνη) οι οποίοι στρέφονται κατά των αποφάσεων των επιτροπών ασύλου που απέρριψαν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η υπόθεση κρίθηκε πριν από ένα μήνα από επταμελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο απεφάνθη πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επαναπροώθηση προσφύγων, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης. Το τμήμα τάχθηκε παράλληλα υπέρ της συνταγματικότητας της συγκρότησης των επιτροπών ασύλου, ενώ παρέπεμψε το όλο θέμα στην Ολομέλεια, που συνεδρίασε χθες και αναμένεται εντός του μήνα να εκδώσει την απόφασή της. Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος προήδρευσε της Ολομέλειας, παρενέβη δύο φορές. Η πρώτη παρέμβαση σημειώθηκε όταν ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες έθεσε ζήτημα ανεξαρτησίας των δικαστών που συμμετέχουν στις επιτροπές. Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε εξηγήσεις και ο δικηγόρος επιφυλάχθηκε να τις διατυπώσει στο υπόμνημα. Η δεύτερη παρέμβαση σημειώθηκε όταν το Δημόσιο επισήμανε ότι στην Τουρκία ζουν αξιοπρεπώς 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες. «Αν δεν τους θέλει η Τουρκία πού θα πάνε;» ρώτησε ο κ. Σακελλαρίου. «Επιδιώκουν να μεταβούν στις ΗΠΑ ή στην Κεντρική Ευρώπη. Δεν μπορούν να έρθουν όλοι στην Ελλάδα», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου. Οι συνήγοροι των Σύρων ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η πλευρά των Σύρων υποστήριξε πως οι αποφάσεις των επιτροπών είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και ατεκμηρίωτες, καθώς στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας. Το Δημόσιο έκρινε ότι είναι νόμιμες και αιτιολογημένες. Ως προς την «ασφάλεια» της Τουρκίας, οι συνήγοροι σημείωσαν ότι το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ δεν έλαβε θέση επ’ αυτού και ότι η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως «ασφαλής χώρα» από καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή