Μια απόδραση που αποκάλυψε σπείρα διακινητών

Μια απόδραση που αποκάλυψε σπείρα διακινητών

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδευε δύο μερόνυχτα, σιτιζόμενος μόνο με ψωμί, ώσπου ξημερώματα της 22ας Αυγούστου το πλοίο του, που είχε σαλπάρει από την Αίγυπτο, προσέγγισε τα νότια παράλια της Κρήτης. Μαζί του βρίσκονταν δεκάδες άλλοι μετανάστες. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μαχμούντ βούτηξε στη θάλασσα και κολύμπησε με όση δύναμη είχε τα 50 μέτρα που τον χώριζαν από την ακτή. Ηταν η μόνη του ευκαιρία να γλιτώσει.

Ο 34χρονος Αιγύπτιος δεν είχε αρκετά χρήματα για να αποπληρώσει τους διακινητές. Πίστευε ότι εάν τους ξέφευγε δεν θα κατέβαλε το υπόλοιπο που χρωστούσε. Στη στεριά ένας άντρας έκανε σινιάλο με φακό, υποδεικνύοντας στον καπετάνιο το σημείο όπου έπρεπε να δέσει. Στο παρελθόν, στην ίδια περιοχή, μέλη διεθνούς κυκλώματος διακινητών είχαν υποδεχτεί και άλλα παρόμοια δρομολόγια με κουκούλες στα πρόσωπα και όπλα στα χέρια.

Ο Μαχμούντ περιπλανήθηκε στα σκοτάδια και με το πρώτο φως ζήτησε βοήθεια από θαμώνες καφενείου στον Τσούτσουρα Ηρακλείου. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τη γλώσσα του. Μια γυναίκα κάλεσε γνωστό της, μετανάστη που ζούσε χρόνια στην Κρήτη, για να συνεννοηθεί μαζί του. Στα πρόσωπα όμως των δύο ανδρών που εμφανίστηκαν αργότερα στο καφενείο ο Μαχμούντ αναγνώρισε τους διώκτες του – μέλη του κυκλώματος είχαν αντιληφθεί τη φυγή του και τον αναζητούσαν. Τον κυνήγησαν, αλλά με την παρέμβαση ντόπιων ο 34χρονος προστατεύτηκε και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Αυτή η καταδίωξη, σε συνδυασμό και με άλλα περιστατικά, έμελλε να οδηγήσει έξι μήνες μετά (έπειτα από συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων) στην εξάρθρωση μεγάλου δικτύου διακινητών, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να μετατρέψουν την Κρήτη σε ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς μεταναστών από την Αίγυπτο στην Ιταλία. Την υπόθεση χειρίστηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 19 άτομα (Σύροι, Αφγανοί, Αιγύπτιοι και Ελληνες), μεταξύ των οποίων και ένας αρχιφύλακας που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, ενώ εντοπίστηκαν κρυμμένοι σε σπίτια, αποθήκες, ακόμη και σε σπηλιά περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κωδικές ονομασίες

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας κατηγορούμενος ως μέλος της οργάνωσης είχε επικοινωνία με τον Α.Η., κρατούμενο στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού με πλούσιο παρελθόν στη διακίνηση μεταναστών. Ο κρατούμενος φέρεται να έδινε οδηγίες για μέτρα προφύλαξης και αντιπαρακολούθησης.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν έως ένα βαθμό να κρύψουν τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και κωδικές ονομασίες. Αποκαλούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, τις γυναίκες και τα παιδιά που θα μετέφεραν «κατσίκες» και «κατσικάκια», οι άνδρες διακινούμενοι ήταν «τα οζά» («ζώα»), ενώ όταν μιλούσαν για όπλα χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «σίδερο» και «κομμάτια». Πέρα από τη συνδρομή αστυνομικού το κύκλωμα φαίνεται από τη δικογραφία πως συνεργαζόταν και με στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.

Περισσότερα από δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που αναζητούνται, είχαν και ρόλο «ανιχνευτή». Αναλάμβαναν, δηλαδή, να εντοπίσουν υποψήφιους πελάτες στην Αθήνα και στην Αίγυπτο. Το κόστος ανά άτομο για κάθε μεταφορά κυμαινόταν μεταξύ 2.000 και 4.000 ευρώ και τα χρήματα κατατίθεντο σε γραφεία εγγυητών (ορισμένα εκ των οποίων λειτουργούν ως εστιατόρια ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος). Τα πλοία της Αιγύπτου αναχωρούσαν συνήθως από σημεία κοντά στην Αλεξάνδρεια. Οι διακινητές προτιμούσαν να μην εμπλέκουν στις δραστηριότητές τους γυναίκες και παιδιά, γιατί θα τραβούσαν τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας στην Κρήτη και μπορεί να πρόδιδαν τις δραστηριότητές τους. Στην πράξη, όμως, καταστρατήγησαν αυτόν τον κανόνα.

Στις 3 Μαρτίου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν με εφόδους τους σε τρία διαφορετικά σημεία 113 μετανάστες που περίμεναν την προώθησή τους στην Ιταλία. Ανάμεσά τους βρίσκονταν έξι ασυνόδευτα ανήλικα και 21 γυναίκες με 30 συνοδευόμενα παιδιά.

Σε μάντρες και σπηλιά

Στόχος του κυκλώματος ήταν να συγκεντρώσουν ικανό αριθμό ανθρώπων αρχικά στο Ηράκλειο και να οργανώσουν έπειτα τη μεταφορά τους στην Ιταλία με σημείο αναχώρησης τα Χανιά. Γι’ αυτόν τον σκοπό συνεργάτες τους φαίνεται πως έψαχναν κατάλληλο σκάφος ακόμη και στη Λιβύη. Οι εβδομάδες περνούσαν και σταδιακά τα μέλη του κυκλώματος συγκέντρωναν κόσμο στην Κρήτη. Σκοπός τους ήταν να μαζέψουν μέχρι και 300 άτομα. Κάποιους τους μετέφεραν καλυμμένους με δίχτυα σε καρότσες αγροτικών, άλλους τους έκρυβαν σε διαμερίσματα που είχαν νοικιάσει ή σε μάντρες.

Μια απόδραση που αποκάλυψε σπείρα διακινητών-1

Η σπηλιά όπου οι διακινητές κρατούσαν τους μετανάστες.

Το ταξίδι όμως προς την Ιταλία καθυστερούσε και εξαντλείτο η ανοχή των μεταναστών και προσφύγων στις βιαιοπραγίες των διακινητών. Στις αρχές του περασμένου μήνα δύο εξ αυτών διέφυγαν από την μπαλκονόπορτα σπιτιού όπου κρατούνταν. Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν άλλοι διακινούμενοι εξεγέρθηκαν, μέλος του κυκλώματος πυροβόλησε για εκφοβισμό στα πόδια μετανάστη. Τους απείλησαν, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης θα ήταν μάταιη. Στην ευρύτερη περιοχή, είπαν, έχουν δικούς τους παρατηρητές που επίσης οπλοφορούν. Φύλακες είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα από μετανάστες που κρατούνταν σε μια μάντρα, ενώ ως μέτρο αποτροπής της φυγής ζητούσαν 20 ευρώ από όποιον ήθελε να φύγει ή να επιστρέψει στον χώρο.

Η καθυστέρηση στην εύρεση κατάλληλου πλοίου προκαλούσε ανησυχία και στην ομάδα των διακινητών. Ενας εξ' αυτών, όπως φαίνεται στη δικογραφία, πρότεινε να οργανωθεί από το κύκλωμα σε πρώτη φάση μια μεταφορά ολιγομελούς ομάδας μεταναστών στην Ιταλία με ξύλινη βάρκα χωρητικότητας 20 ατόμων, για να αποδείξει ότι τηρεί τον λόγο του. Δεν ήθελε, σύμφωνα με τη δικογραφία, να δυσφημιστεί το όνομά του στους κύκλους των αλλοδαπών. Τελικά ούτε αυτό το ταξίδι πραγματοποιηθήκε.

Την περασμένη Τετάρτη έπειτα από πολύωρες απολογίες προφυλακίστηκαν 18 εκ των συλληφθέντων. Ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας, συνήγορος του συλληφθέντος αστυνομικού και ενός ακόμη Ελληνα, υποστηρίζει ότι έγινε γενίκευση και παρερμηνεία του προανακριτικού υλικού «που ισοπέδωσε την ανακριτική διαδικασία». Οπως δηλώνει στην «Κ», «δημιουργήθηκαν κατηγορίες χωρίς μνημόνευση και αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά παρά σε διφορούμενες έννοιες που προέκυψαν από απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή