Εκκενώθηκαν η Βίλα Ζωγράφου και κτίριο στην Αλκιβιάδου που τελούσαν υπό κατάληψη – επτά συλλήψεις

Εκκενώθηκαν η Βίλα Ζωγράφου και κτίριο στην Αλκιβιάδου που τελούσαν υπό κατάληψη – επτά συλλήψεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκκένωση δύο χώρων που τελούσαν υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις. Αρχικά, οι αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο του Δρακοπούλειου αιμοδοτικού κέντρου, που βρίσκεται στην οδό Αλκιβιάδου 4 και το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τις 2 Φεβρουαρίου.

Στο εσωτερικό του βρίσκονταν 127 πρόσφυγες από τη Συρία που μεταφέρθηκαν στο Κτίριο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, προκειμένου να γίνει η καταγραφή τους και να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι είναι νόμιμοι καθώς έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και μεταξύ αυτών, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν και 37 παιδιά.

Το κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και επρόκειτο να παραχωρηθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στέγαση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Μάλιστα ο Ερυθρός Σταυρός είχε υποβάλει μήνυση ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί μπήκαν επίσης και σε κτίριο στη βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Ζωγράφου, το οποίο είχε καταληφθεί από αντιεξουσιαστές το 2012.

Στο εσωτερικό δεν βρέθηκε κανείς, ωστόσο έπειτα από κάλεσμα περίπου δέκα άτομα μπήκαν στο κτίριο εκ των οποίων τα επτά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως τα επτά άτομα που προσήχθησαν το πρωί συνελλήφθησαν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν έξω από το Δρακοπούλειο για να μην μπορέσει κανείς άλλος να εισέλθει στο κτίριο.

Ο δήμος Ζωγράφου είχε υποβάλει μηνύσεις ζητώντας από την αστυνομιία να προχωρήσει στην εκκένωση του κτιρίου και στόχος ήταν να στεγαστούν εκεί διάφορες υπηρεσίες, όπως ωδείο.

Η επιχείρηση προκάλεσε την κινητοποίηση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που απηύθηναν έκκληση για ενισχύσεις στην πλατεία Γαρδένιας στην περιοχή του Ζωγράφου αλλά και στην πλατεία Εξαρχείων και συμμετοχή στην πορεία στις έξι το απόγευμα.

Τόσκας: Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του πολίτη – απόλυτα δικαιολογημένες οι επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», έκανε την εκτίμηση ότι η εγκληματικότητα υποχωρεί, ενώ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις ως «απόλυτα δικαιολογημένες».

«Δεν σταματάει ποτέ η δουλειά της αστυνομίας» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, τόνισε ότι παραμένουν σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα. Ερωτηθείς για τις πρωινές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτήρια ο κ. Τόσκας, απάντησε: «Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου, ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».

«Η προτεραιότητα του υπουργείου είναι να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, υπάρχουν περιστατικά μεγάλης εγκληματικότητας υπάρχουν περιοχές προβληματικές, όπως η δυτική Αθήνα που ρίχνουμε βάρος» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενώ αναφερόμενος στην περιοχή Ροτόντα της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλαπλές δράσεις με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η δραστηριότητα των εμπόρων ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή