Αναζήτηση στέγης για 127 πρόσφυγες

Αναζήτηση στέγης για 127 πρόσφυγες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χώρους στέγασης με διαθέσιμες θέσεις αναζητούσαν χθες στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους 127 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από την αστυνομία κατά την εκκένωση κατειλημμένου κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Το κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και επρόκειτο να παραχωρηθεί σε μη κυβερνητική οργάνωση για να μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Το σχετικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία και άλλων αντίστοιχων δομών στην Αθήνα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους. Ως διαχειριστής έχει οριστεί το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4, πάντως, διέμεναν από τον Φεβρουάριο δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, αλλά και από Ιράκ, Αφγανιστάν και Ιράν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και 37 παιδιά με τους γονείς τους, ακόμη και βρέφη λίγων ημερών. Οι περισσότεροι είχαν υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, ενώ όπως δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δύο οικογένειες ήταν «αχαρτογράφητες», δεν υπήρχε δηλαδή καμία καταγραφή με τα στοιχεία τους στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να κινηθεί διαδικασία διοικητικής απέλασης εις βάρος ατόμων που διέμεναν στο κτίριο εφόσον δεν έχουν ζητήσει άσυλο και δεν κατάγονται από τη Συρία.

Η εκκένωση του κτιρίου, που παλιότερα στέγαζε το Δρακοπούλειο Αιμοδοτικό Κέντρο, έγινε παράλληλα με αντίστοιχη αστυνομική επιχείρηση χθες τα ξημερώματα στην περιοχή του Ζωγράφου, αλλά και ακόμη μία στο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου. Αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στη βίλα Ζωγράφου που τελούσε υπό κατάληψη από το 2012. Επτά άτομα συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης. Οι πέντε εξ αυτών, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχαν απασχολήσει την Ασφάλεια με προσαγωγές τους σε παλιότερες δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ο Δήμος Ζωγράφου είχε υποβάλει μήνυση ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίησή του και η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε και τις δύο επιχειρήσεις «απόλυτα δικαιολογημένες».

Με επιστολή του από τον Αύγουστο προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζητούσε να εκκενωθούν παρόμοιες καταλήψεις και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτές σε επίσημες δομές της Πολιτείας. Εκατοντάδες άτομα από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία στου Ζωγράφου διαμαρτυρόμενα για την εκκένωση των καταλήψεων. Με τη λήξη της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια, με διαδηλωτές να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς, να καίνε κάδους απορριμμάτων και να προκαλούν φθορές σε δύο τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή