ΜΚΟ για λοιμώξεις εντός νοσοκομείων

ΜΚΟ για λοιμώξεις εντός νοσοκομείων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από τις οποίες κινδυνεύει ένας στους δέκα νοσηλευόμενους στη χώρα μας, αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πάσχοντες. Χθες, ο πρώην βουλευτής Αθ. Πλεύρης και ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου New York College Ηλ. Φούτσης προανήγγειλαν τη σύσταση μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία θα διεκδικήσει την αντιμετώπιση του προβλήματος των λοιμώξεων εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Εχοντας και οι δύο, ως ασθενείς, δυσάρεστη εμπειρία από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αναλαμβάνουν δράση με στόχο, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «να σώσουμε ανθρώπους». «Θέλουμε να διερευνήσουμε τι συμβαίνει. Πού οφείλεται, σε ποιο ποσοστό φταίνε οι ασθενείς και σε ποιο ποσοστό το προσωπικό των νοσοκομείων», ανέφερε ο κ. Φούτσης, ενώ ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι «θα διεκδικήσουμε, μαζί με το προσωπικό, μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για θεσμική αδιαφορία –στην περίπτωσή του– από το δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο επιμολύνθηκε από το μικρόβιο. Οπως είπε, η διοίκηση δεν επικοινώνησε μαζί του για τις συνθήκες υπό τις οποίες μολύνθηκε. «Ομως, εάν δεν δούμε το πρόβλημα, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε. Διαχρονικά, τα ελληνικά νοσοκομεία εμφανίζουν υψηλή συχνότητα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (σ.σ. 9% στην Ελλάδα, έναντι 6% μ.ό. Ε.Ε.), ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας Π. Ευσταθίου, ο οποίος εστίασε στις ελλείψεις προσωπικού ως βασικό παράγοντα κινδύνου για τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία. Τα αίτια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και προτάσεις για την αναχαίτισή τους θα αναλυθούν στην ημερίδα «Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», που πραγματοποιείται σήμερα στην ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων. Μεταξύ αυτών, ο προεδρικός σύμβουλος λοιμώξεων ΗΠΑ Θ. Ζαούτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή