Με τροπολογία… ζητείται βοήθεια εξέτασης ασύλου

Με τροπολογία… ζητείται βοήθεια εξέτασης ασύλου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές αλλαγές στη λειτουργία των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου επιφέρει τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκατοντάδες αιτήματα ασύλου εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό, καθώς η εξέταση από τις επιτροπές πραγματοποιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός επαναπροωθήσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, για την ελλιπή εφαρμογή της οποίας την προηγούμενη εβδομάδα κατηγορήθηκε η Ελλάδα και από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ. Ωστόσο, οι αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο είναι πιθανό να προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τροπολογία που κατέθεσε, προβλέπει τη βοήθεια της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) στην εξέταση των προσφυγών ασύλου σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Η τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή, χαρακτηρίζεται αναγκαία στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, «προκειμένου οι ανεξάρτητες αρχές προσφυγών να ανταποκρίνονται στις επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού προσφυγών διεθνούς προστασίας».

Προβλέπεται βοηθοί εισηγητές και γραμματείς να μελετούν τον ατομικό φάκελο του προσφεύγοντος και να παραδίδουν στους δικαστές επεξεργασμένα τα στοιχεία κάθε υπόθεσης. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια τροπολογία, ο διοικητικός διευθυντής της υπηρεσίας προσφυγών διορίζεται πλέον από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, ο διευθυντής οριζόταν από επιτροπή τριών ατόμων, έναν βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, έναν σύμβουλο του ΑΣΕΠ και έναν καθηγητή ΑΕΙ πολιτικής ή νομικής επιστήμης, τον οποίο υποδείκνυε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Μετά τις συγκεκριμένες αλλαγές, η ανεξαρτησία των δευτεροβάθμιων επιτροπών καθίσταται τυπική. Στο παρελθόν, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε αρνηθεί να σχολιάσει αποφάσεις της Αρχής, προκειμένου να μη θεωρηθεί παρέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή