Εντατικοποίηση ελέγχων για κάπνισμα

Εντατικοποίηση ελέγχων για κάπνισμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα απειλούνται όσοι ενήλικες επιμένουν να καπνίζουν ή να ατμίζουν εντός του Ι.Χ. αυτοκινήτου τους παρουσία παιδιών. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου –ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο– για τη χρήση προϊόντων καπνού που, μεταξύ άλλων, «επεκτείνει» την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, αλλά και εντός των Ι.Χ. αυτοκινήτων όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι έως 12 ετών. Οπως αναφέρει η εφαρμοστική εγκύκλιος, η χρήση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορεύεται σε όλα τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και ΔΕΚΟ, σε χώρους εργασίας ιδιωτικών φορέων, σε χώρους μακράς αναμονής κοινού, σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε κλειστούς χώρους μπαρ, καφενείων και εστιατορίων, σε παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς και σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ειδικά για το τελευταίο, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ στον οδηγό Ι.Χ. ή και σε απλό επιβάτη που καπνίζει ή ατμίζει, ενώ το ποσό διπλασιάζεται εάν πρόκειται για οδηγό αυτοκινήτου δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση.

Με την εγκύκλιο, ο υπουργός υπενθυμίζει και ποιες αρχές και φορείς έχουν την ευθύνη ελέγχου του νόμου. Αυτές είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στις περιοχές ευθύνης τους. Ο αρμόδιος τομέας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας διερευνά καταγγελίες και συνεργάζεται με τις άλλες ελεγκτικές αρχές. Οι επιθεωρητές Υγείας διενεργούν και ελέγχους στα νοσοκομεία κατόπιν καταγγελιών. Οσοι ασθενείς καπνίζουν ή ατμίζουν εντός των μονάδων υγείας θα λαμβάνουν πειθαρχικό εξιτήριο, ενώ θα αποβάλλονται από τον χώρο οι «αδιόρθωτοι» καπνιστές συνοδοί τους.

Ο κ. Ξανθός ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντατικοποίηση των ελέγχων, με ταυτόχρονη ενημέρωση του υπουργείου για το είδος των παραβάσεων, τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται. Ενημερώνει δε ότι τα ειδικά μπλοκ πράξης επιβολής προστίμων υπάρχουν διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες στην κεντρική αποθήκη υλικού του υπουργείου Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή